Arina Corșicova, exclusă din cursă
Politic 8 noiembrie 2023, 19:51 | 745

Candidatul independent pentru funcția de primar al muncipiului Bălți, Arina Corșicova, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost exclusă din turul doi al alegerilor. Decizia a fost luată aseară de Consiliul electoral de circumscripție Bălți, după ce au fost depistate mai multe încălcări ale legislației în primul tur de scrutin. Arina Corșicova a declarat că a contestat decizia în instanță.

Potrivit membrilor Consiliului electoral de circumscripție Bălți, instituția a recepționat numeroase sesizări de la Inspectoratul de Poliție, precum și două contestații din partea președintelui Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, și actualului primar al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, candidatul aceluiași partid. În petițiile lor, Gligor și Grigorișin au atenționat despre numeroase nereguli electorale admise de persoane afiliate Partidului Șor, scos în afara legii. Astfel, în jurul orei 20:30, membrii Consiliului au anunțat că au decis să o excludă pe Arina Corșicova din cursa electorală.

În primul tur de scrutin, Arina Corșicova, considerată un candidat de rezervă a fugarului Ilan Șor, a acumulat 21,5% din sufragii. După excluderea ei din cursă, în turul II vor lupta pentru funcția de primar de Bălți Alexandr Petkov de la formațiunea „Partidul Nostru” și socialistul Maxim Moroșan. Arina Corșicova a menționat că a contestat în instanță decizia Consiliului electoral de circumscripție Bălți.

ARINA CORȘICOVA, candidat suspendat: "Suntem martorii unei porniri fără precedent, ai unui război împotriva noastră, împotriva tuturor oamenilor care au votat pentru schimbare, pentru o viață mai bună în Bălți. Noi am depus o contestație și ne vom bate în instanță pentru o decizie în favoarea noastră."

În primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, Arina Corșicova s-a plasat pe locul doi după candidatul formațiunii „Partidului Nostru”, Alexandr Petkov. Corșicova, alături de sora oligarhului Vladimir Plahotniuc, câțiva consilieri municipali și foști deputați din partea Partidului Șor, a fost inclusă de Canada în lista de sancțiuni internaționale. Ea este administratoarea companiilor Telesistem TV și Media Contact. Acestea dețin televiziunile Primul în Moldova și Accent TV, dar și ziarul Komsomolskaia Pravda în Moldova. Toate aceste active media sunt afiliate sau îi aparțin lui Ilan Șor.

De asemenea, numele Arinei Corșicova se regăsea printre acționarii Băncii Sociale, vizată în dosarul privind furtul miliardului, prin firma Diafan, care deținea 4,9% din acțiunile băncii.

Opinia ta contează. Comentează!