Beijingul a condamnat impunerea prezentării de teste negative COVID-19 pentru călătorii sosiţi din China
Externe 3 ianuarie 2023, 21:53 | 286

Beijingul a condamnat marţi impunerea prezentării de teste negative COVID-19 pentru călătorii sosiţi din China la intrarea pe teritoriul mai multor ţări, între care Canada şi Statele Unite, avertizând că ar putea recurge la "contramăsuri" drept represalii, relatează AFP. O reuniune de răspuns politic integrat al Uniunii Europene la crize pentru o actualizare a situației COVID-19 în China este programată pentru ziua de mâine.

MAO NING, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: "Unele ţări au impus restricţii de intrare numai pentru călătorii chinezi. Acest lucru nu are o bază ştiinţifică şi unele practici sunt inacceptabile. China ar putea recurge la contramăsuri, pe baza principiului reciprocităţii."

China şi-a menţinut graniţele în mare parte închise pentru cetăţenii străini din 2020 din cauza pandemiei de COVID-19. Ţara nu a eliberat vize turistice de aproape trei ani şi impune o carantină obligatorie la sosire. Aceasta măsură de izolare va fi ridicată pe 8 ianuarie, însă va fi necesară în continuare prezentarea unui test de screening efectuat cu mai puţin de 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul chinez.

La trei ani după apariţia primelor cazuri de coronavirus la Wuhan, China şi-a suspendat brusc pe 7 decembrie politica sa draconică supranumită "zero COVID". După ridicarea restricţiilor, spitalele chineze au fost copleşite de un număr tot mai mare de bolnavi de COVID-19.

În contextul exploziei de contaminări în China, numeroase ţări, printre care Franţa, Italia, Spania şi Regatul Unit, la unison cu Statele Unite, Canada şi Coreea de Sud, au decis să impună un test COVID-19 călătorilor care vin din China. Oficialii guvernamentali din domeniul sănătății din Uniunea Europeană vor purta miercuri discuții privind un răspuns coordonat la creșterea numărului de infecții cu COVID-19 în China, a declarat luni președinția suedeză a Uniunii Europene, după ce discuțiile din decembrie s-au încheiat fără nicio decizie în acest sens.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat, într-o scrisoare adresată guvernelor că acestea ar trebui să ia în considerare extinderea imediată a secvențierii genomice a infecțiilor cu COVID-19 și a monitorizării apelor reziduale, inclusiv în aeroporturi, pentru a detecta orice noi variante, având în vedere creșterea numărului de infecții în China.

Kyriakides a declarat că blocul ar trebui să fie „foarte vigilent”, deoarece datele epidemiologice și de testare fiabile pentru China sunt puține, sfătuindu-i pe miniștrii sănătății din UE să își evalueze practicile actuale privind secvențierea genomică a coronavirusului „ca o măsură imediată”. Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor a declarat săptămâna trecută că nu recomandă în prezent măsuri privind călătorii din China, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie