Ajutorul SUA pentru Ucraina va fi votat
Externe 16 aprilie 2024, 16:01 | 289

Camera Reprezentanţilor Statelor Unite va vota săptămâna aceasta pentru acordarea ajutorului financiar și militar către Ucraina și Israel. Se va face însă în cadrul unor proiecte separate de sprijin pentru cele două țări, a anunţat şeful Camerei inferioare a Congresului american, Mike Johnson. Se întâmplă după luni de dispute politice între administraţia președintelui Joe Biden şi oponenţii săi republicani.

MIKE JOHNSON, şeful republican al Camerei Reprezentanţilor: "Avem de-a face cu teroriști, tirani și lideri groaznici în toată lumea, precum Putin și Xi Jinping, dar și Iranul. Lumea ne urmărește să vadă dacă America își va sprijini aliații pentru propriul nostru interes în lume. Și noi o vom face. Noi vom vota asupra fiecărei dintre aceste măsuri separat, în cadrul a patru proiecte. Vom vota asupra ajutorului pentru Israel, asupra ajutorului pentru Ucraina, asupra ajutorului pentru regiunea indo-pacifică. Sunt și alte măsuri privind prioritățile noastre de securitate națională."

Pachetul financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cerut de preşedintele Joe Biden, e blocat de luni de zile în Congres, la fel şi proiectul de sprijin pentru Israel. Dat publicităţii la finalul unei întâlniri a aleşilor republicani la Capitoliu, acest nou plan de finanțare pentru aliații Statelor Unite, intervine la două zile după un atac fără precedent al Iranului asupra Israelului. În acest context, sprijinul militar american care a ajutat Israelul să intercepteze aproape toate rachetele şi dronele iraniene a stârnit o tristețe profundă la Kiev. „Apărând Israelul, lumea liberă a demonstrat că o astfel de unitate nu este doar posibilă, ci şi eficientă 100%”, a subliniat luni seară preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. „Acelaşi lucru este posibil pentru a proteja Ucraina”, a afirmat el. Cu o zi înainte, Zelenski îi îndemnase pe susţinătorii Kievului să nu închidă ochii la rachetele şi dronele ruseşti care vizează Ucraina. Statele Unite nu au mai trimis ajutoare majore Kievului din decembrie 2023, din cauza blocării proiectului de către republicani în Camera Reprezentanților. Asta deși democrații, majoritari în Senat, au votat încă în februarie pentru acordarea pachetului financiar.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie