Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratura Generală vizând înţelegerile de cartel pe piaţa carburanţilor
Politic 30 martie 2021, 17:29 | 1402

Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratura Generală în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa carburanţilor. Consilierul prezidențial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, care a semnat denunțul, spune că ”șefii companiilor petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme - așa cum a dormit și conducerea Băncii Naționale când a fost devalizat sistemul bancar”.

Sergiu Tofilat notează în denunțul său că încă în iulie 2019 preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan, a anunţat că instituția deţine probe privind înțelegerile de cartel pe piața produselor petroliere, dar de atunci nu s-a făcut nimic.

DENUNȚUL PREȘEDINȚIEI: "Schimbarea coordonată a preţurilor, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă. Atât fixarea preţurilor, cât şi neglijenţa în serviciu sunt infracţiuni penale. Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz şi să atragă la răspundere persoanele vinovate."

În denunț, consilierul prezidențial aduce mai multe argumente privind existența înțelegerilor de cartel pe piața produselor petroliere. Între acestea - ieftinerea consistentă a barilului de petrol pe parcursul anului trecut pe piața internațională, ieftinire care nu s-a reflectat aproape deloc în prețurile afișate la bezinăriile din Moldova. Astfel, în perioada februarie-iunie 2020, prețul de import al bezinei a scăzut cu 62%, dar la pompă ieftinerea a fost de numai 18%, prețul de import al motrinei s-a redus cu 57%, dar la în benzinării cu doar 24%, iar gazul lichefiat a fost importat la prețuri mai mici cu 55%, dar, pentru consumatori, ieftinerea a fost de doar 12%. Un alt detaliu important este că atunci când carburanții s-au scumpit, începând cu finele anului 2020, companiile petroliere au mărit aproape instantaneu prețurile la pompă. Asta în timp ce stocurile de petrol pe care le importaseră deja la prețuri mici ar fi putut asigura menținerea prețului pentru încă 19-32 de zile. Cea mai recentă scumpire a carburanților s-a produs pe 12 martie, când majorarea a fost de aproape un leu. Atunci petroliștii au reacționat imediat la creșterea prețului pe piața internațională, când barilul a ajuns la 70 de dolari. Peste doar șase zile, prețul barilulului a coborât la 63 de dolari, dar petroliștii moldoveni au uitat să scadă prețul. În următoarele zile barilul a ajuns la 60 de dolari, iar în prezent s-a stabilizat la 64 de dolari. Cu toate acestea, la benzinăriile din Moldova prețurile au rămas majorate. Într-un comunicat de presă, Consiliul Concurenţei notează că - cităm - ”a luat act cu îngrijorare de tentativa Preşedinţiei, prin intermediul consilierului Sergiu Tofilat, de a exercita presiuni asupra instituției prin denunţul adresat Procuraturii Generale”. Consiliul Concurenței mai spune că până pe data de 12 aprilie va prezenta Parlamentului rezultatele investigației vizând înțelegerile de cartel.

Opinia ta contează. Comentează!