Roman Protasevici şi-a recunoscut vina şi spune că vrea să-şi îndrepte greşelile
Externe 4 iunie 2021, 16:01 | 852

Postul naţional de televiziune din Belarus a difuzat un interviu, în care jurnalistul Roman Protasevici, arestat recent, şi-a recunoscut vina şi a spus că vrea să-şi îndrepte greşelile, referindu-se la activitatea sa din opoziție. Protasevici este urmărit penal pentru "organizarea" de revolte în Belarus, o infracţiune pedepsită cu 15 ani de închisoare. Vizibil tulburat, el a afirmat că a îndemnat la proteste împotriva regimului şi a dat asigurări că îl respectă pe Alexandr Lukaşenko.

ROMAN PROTASEVICI, jurnalist arestat: "Da, recunosc. L-am criticat de multe ori pe Alexandr Grigorievici (Lukașenko - n.n).. E firesc. Îmi părea că am motive. Toată viața am fost jurnalist, iar când m-am implicat mai mult în viața politică, am simțit nevoia să fug din această zonă. Am înțeles că multe critici la adresa lui Alexandr Grigorievici erau niște încercări de presiune. Am înțeles că în multe cazuri, el acționa, iertați-mi expresia, ca un adevărat mascul. În ciuda presiunilor. - Pe scurt. Îl stimați? - Fără doar și poate."

Fost redactor-şef al presei de opoziţie NEXTA, care a jucat un rol-cheie în mişcarea istorică de protest din Belarus în 2020, afirmă la postul naţional de televiziune că trebuie de abandonat acele mișcări de stradă. Jurnalistul de 26 de ani a mai spus că doreşte să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică.

ROMAN PROTASEVICI, jurnalist arestat: "Sigur, mulți mă vor numi trădător (după aceste declarații), dar vă spun cu toată sinceritatea că îmi este tot una ce vor spune. Sunt aici și afirm că vreau să fac totul pentru a corecta greșelile mele."

Părinții lui Roman nu cred că el a vorbit ce crede. Tatăl celui arestat, Dmitri Protasevici, este sigur că fiul lui a fost constrâns să facă astfel de declarații.

DMITRI PROTASEVICI, tatăl lui Roman Protasevici: "Fiul nostru se află în izolatorul KGB belarus. Acolo oamenii sunt supuși unor presiuni enorme. Fizic și moral. Fiți atenți - oricine se află acolo, apare repede cu mărturisiri. Îl cunosc pe fiul meu. Știu că acum vorbește cu textul altuia. Urmăriți fața lui. El este măcinat de o luptă interioară: ce trebuie să spună și ce nu trebuie."

Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai împreună cu partenera sa, Sofia Sapega, după ce avionul de pasageri al companiei Ryanair în care se aflau a făcut o aterizare forţată la Minsk, în timpul zborului de la Atena spre Vilnius, în Lituania. Autorităţile belaruse au justificat deturnarea avionului, care survola teritoriul lor, printr-o ameninţare cu bomba. Această afacere a declanşat un scandal internaţional şi a condus la anunţarea de noi sancţiuni împotriva Belarusului.

Opinia ta contează. Comentează!