Accesul la informații va fi modificat
Social 12 aprilie 2023, 15:38 | 387

Persoanele oficiale, care nu vor reacționa operativ la solicitările de informații, ar putea fi amendate conform unui nou proiect de lege privind accesul la informații de interes public. Documentul, aprobat astăzi de Guvern, prevede și reducerea termenului de răspuns la cererile de informații - de la 15 zile lucrătoare, cât este în prezent, la 15 zile calendaristice.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Acest proiect vine să responsabilizeze instituțiile, astfel încât, se stabilește foarte clar în lege și răspunderea administrativă, răspundere pecuniară, pentru fiecare categorie de abateri, de exemplu – refuzul de a răspunde, dacă s-a dat un răspuns incomplet, sau dacă s-a readresat unei instituții în mod nejustificat, în cazul acesta este argumentat detaliat."

Solicitantul de informații are dreptul de a preciza sub ce formă dorește să primească răspunsul: în format electronic, pe suport de hârtie, prin poștă sau de la organizația la care a fost trimisă cererea.

Se poate face o excepție în cazurile în care informațiile solicitate sunt disponibile publicului pe internet sau la sediul autorității, sau în cazul în care autoritatea publică nu are capacitatea tehnică de a răspunde la cerere.

Proiectul de lege implică, de asemenea, motive pentru care autoritățile sau alți deținători de informații relevante pentru public pot refuza accesul la acestea. De exemplu, invocând protecția securității naționale, a relațiilor internaționale, protecția datelor cu caracter personal și chiar protecția mediului.

Pentru încălcarea prevederilor legii sunt prevăzute amenzi, care vor putea fi impuse de instanță. Acestea variază de la 250 de lei la 10.000 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie