Exit-poll-ul autorizat de CEC, are drept scop justificarea unei posibile fraude în favoarea lui Igor Dodon
Politic 11 noiembrie 2020, 19:48 | 1586

Exit-poll-ul autorizat ieri de Comisia Electorală Centrală, fără majoritate de voturi, are drept scop justificarea unei posibile fraude în favoarea lui Igor Dodon. Este opinia expertului în politici publice Ștefan Gligor, potrivit căruia, Dodon speră că diferența de scor între el și contracandidatul său va fi mică și astfel va avea posibilitatea să pregătească opinia publică pentru o victorie furată. Ștefan Gligor acuză CEC-ul de cârdășie cu actuala putere. Care au fost reacțiile, vedeți imediat!

Comisia Electorală Centrală a autorizat ieri ca duminică, în ziua alegerilor prezidențiale, compania ”Intellect Group” să efectueze un sondaj de tip exit-pol, care urmează a fi realizat în 100 secții de votare pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Aceeași companie l-a dat câștigător în primul tur pe Igor Dodon, la mare distanță de Maia Sandu. În timpul ședinței CEC, propunerea de autorizare a exit-poll-ului a întrunit doar patru voturi. Era nevoie de cel puțin cinci, pentru ca decizia să fie adoptată cu majoritate de voturi ale membrilor CEC.

DORIN CIMIL, președintele CEC: "Cine este pentru susținerea proiectului dat, vă rog, exrimarea votului! Câte? Patru voturi.Da. Vă mulțumesc. Asta este situația."

Chiar și așa, peste două ore de la epuizarea ședinței, CEC-ul a anunțat că exit-poll-ul a fost autorizat. Iar peste încă o oră, instituția a venit cu precizări, afirmând că în procesul de numărare a voturilor s-ar fi produs o eroare tehnică. CEC-ul spune că ”după renumărare s-a constatat că proiectul a întrunit numărul necesare de voturi”. Expertul în politici publice Ștefan Gligor afirmă că CEC-ul s-a discreditat, iar autorizarea acelui exit-poll alimentează temeri privind pregătirea unei fraude electorale.

ȘTEFAN GLIGOR, expert în politici publice: "Bănuiala noastră este că acest instrument va fi într-adevăr folosit pentru justificarea unui scor foarte strâns, favorabil lui Dodon. Un instrument de război mediatic care are drept scop justificarea, posibila justificare a fraudei."

În opinia lui Ștefan Gligor, pentru a opri o potențială fraudă, cetățenii ar trebui să se mobilizeze pentru o participare puternică la vot. Am sunat la Comisia Electorală Centrală pentru o reacție, dar nimeni nu ne-a răspuns la apel. În schimb, am obținut un comentariu de la purtătoarea de cuvânt al lui Igor Dodon. Ludmila Munteanu ne-a transmis că staff-ul lui Dodon ”nu are vreo tangență cu exit-poll-urile” și că CEC-ul ar trebui să clarifice suspiciunile sau nedumeririle.

Opinia ta contează. Comentează!