Solicitarea procurorului general i-ar fi surprins pe unii parlamentari
Politic 19 martie 2021, 19:26 | 1930

Solicitarea procurorului general Alexandr Stoianoglo de a-i lipsi de imunitate pe doi deputați ai Partidului Șor i-a surprins pe unii parlamentari. Deputații au refuzat să spună clar dacă vor vota sau nu pentru ridicarea imunității lui Denis Ulanov și Petru Jardan. Alții spun că această solicitare a venit destul de târziu. Potrivit deputaților PAS și celor din Platforma DA, subiectul trebuia dezbătut și supus votului astăzi, în plen, nu la începutul săptămânii viitoare, cum s-a decis la ședința Legislativului.

Liviu Vovc și Alexandru Slusari afirmă că solicitarea procurorului general privind ridicarea imunității celor doi deputați din Partidul Șor trebuia să vină acum un an. Subiectul trebuia supus votului imediat ce Stoianoglo a intrat în legislativ cu solicitarea.

LIVIU VOVC, deputat Platforma DA: "Este straniu faptul că se întinde cu acest lucru și atunci când a venit procurorul trebuia de analizat."

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA: "- Noi am așteptat un an jumătate în urmă din câte eu am auzit, materialele sunt legate de aeroport. Platforma DA nu odată a venit nu odată cu anchete referitor la concesionarea Aeroportului."

Sergiu Litvinenco a spus că amânarea examinării ar putea duce la anumite consecințe, distrugerea probelor sau chiar s-ar putea purta negocieri între deputați.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Dacă amânăm există riscuri cu privire la urmărirea penală, nu vreau să mă refer concret la una dintre cele două persoane, dar este posibil ca amânarea să ducă la ascunderea probelor, sau negocieri ca unii deputați să nu voteze sau invers."

Deputatul Partidului Șor Marina Tauber crede că solicitarea lui Alexandr Stoianoglo ar veni acum în urma unor presiuni politice.

MARINA TAUBER, deputat partidul ȘOR: "Și chiar dacă colegul nostru Denis Ulanov ne-a îndemnat să votăm noi ca cetățeni responsabili, trebuie să analizăm toate actele și să știm pentru ce votăm, pentru pofta cuiva, sau pentru încălcările legii."

Solicitarea procurorului a fost o surpriză pentru deputatul PD Nicolae Ciubuc. Cel mai probabil, el va ridica mâna atunci când subiectul va fi supus votului.

NICOLAE CIUBUC, deputat PD: "În funcție de ce va spune comisia juridică, din punct de vedere a imunității probabil ancheta trebuie deja să decidă, mai ales că este deschidere și din partea deputatului, nu văd de ce nu am vota."

Decizia socialiștilor va fi anunțată mai târziu, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: "Noi vom examina mâine la comisie, vom transmite decizia biroului permanent, iar la următoarea ședință a Parlamentului veți vedea decizia fracțiunii PSRM."

În septembrie 2019, 56 de deputați au votat pentru ridicarea imunității deputaților din Partidul Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova, la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu. Acesta a declarat în plenul Parlamentului că există bănuieli rezonabile că Tauber și Apostolova au participat activ la acțiuni, care au condus la devalizarea unei bănci în interesul grupului Șor.

Opinia ta contează. Comentează!