Așteptăm negocierile de aderare la UE
Politic 8 noiembrie 2023, 19:49 | 481

Comisia Europeană a recomandat oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Totodată, Georgiei ar urma să-i fie acordat statutul de ţară candidat. „Chișinăul și Kievul vor trebui să adopte unele reforme esențiale”, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În cazul Republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

URSULA VON DER LEYEN: "La fel ca Ucraina, Republica Moldova a făcut eforturi semnificative pe calea reformelor. De exemplu, în domeniul justiției. S-a accelerat pe unele dosare de corupție și criminalitate organizată. S-au făcut multe schimbări la nivel legislativ. Astfel, Comisia recomandă Consiliului European să deschidă negocierile de aderare. Sunt anumite măsuri, care trebuie finalizate. În acest sens, Consiliul poate să încheie cadrul de negociere în luna martie 2024."

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Republica Moldova a avansat pe calea reformelor, chiar dacă se confruntă cu presiuni fără precedent din partea Rusiei. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, care se află și el la Bruxelles, a declarat că Republica Moldova a reușit să îndeplinească doar șase din cele nouă recomandări stabilite de Comisia Europeană, iar în următoarele luni vor fi realizate și celelalte trei.

NICU POPESCU, ministrul de Externe: "În aceste trei recomandări au rămas anumite procese care urmează a fi finalizate. Printre ele este și numirea unui procuror general nou. În sistemul de justiție din Republica Moldova sunt anumite progrese, dar există și foarte multă reticență din partea unor actori corupți, care inclusiv blochează, tărăgănează și întârzie lupta cu corupția din Republica Moldova, inclusiv prin constatarea acestui fapt."

În prima sa reacție la decizia luată la Bruxelles, președintele Maia Sandu a reiterat că obiectivul guvernării de la Chișinău este aderarea la Uniunea Europeană până în 2030.

COMENTARIUL MAIEI SANDU, MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Acest pas este o recunoaștere a efortului comun al instituțiilor statului și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea. Raportul Comisiei Europene confirmă că în ultimul an au fost făcute reforme serioase, care pregătesc Republica Moldova să devină un stat european."

La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că anunțul Comisiei Europene nu trebuie privit ca o decizie finală.

REACȚIA LUI DORIN RECEAN, DORIN RECEAN, prim-ministru al Republicii Moldova: "Va trebuie să continuăm să muncim cu o intensitate și mai mare până vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene. Este și principalul punct de referință pentru discuția șefilor de stat și guvern la Consiliul European din decembrie, când va fi luată decizia finală privind deschiderea negocierilor."

Decizia finală privind începerea negocierilor cu Republica Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14 și 15 decembrie.

Opinia ta contează. Comentează!