Promo-LEX: Constituirea secțiilor de votare peste hotare poate pune în pericol integritatea scrutinului parlamentar
Politic 24 iunie 2021, 15:33 | 661

Modul în care au fost constituite secțiile de votare de peste hotare, dar și alte probleme din procesul electoral, pot pune în pericol integritatea scrutinului parlamentar din 11 iulie. Este atenționarea exprimată de Asociația Promo-LEX în cadrul celui de-al patrulea raport de monitorizare a alegerilor. Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide doar 150 de secții de votare peste hotare a intrat și în vizorul analiștilor politici.

După decizia CEC de a deschide în diaspora 150 de secții de votare, Asociația Promo-LEX a emis un comunicat în care a atenționat autoritățile competente – Comisia Electorală Centrală, Guvernului și Ministerul Afacerilor Externe - asupra necesității identificării, în regim de urgență, a soluțiilor pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor, atât în țară cât și peste hotare. În raportul de monitorizare, Promo-LEX a constatat intensificarea utilizării resurselor administrative, implicarea cultelor religioase în campania electorală, cheltuieli financiare nedeclarate, precum și acțiuni de intimidare și aplicare a violenței față de concurenți. Decizia CEC a fost comentată aseară și în platoul Jurnal TV.

IGOR BOȚAN, director executiv al ADEPT: "Eu am fost uimit de această hotărâre a Comisiei Electorale Centrale, dar am convingerea că nu se mai revine la această problemă. Pur și simplu nu mai dispunem de timp. Banii au fost bugetați inițial pentru 150 de secții de votare și cred că asta a fost soluția de compromis. Cei de la Externe propun... ei developează potențialul lor de negociere, dar hotărârea finală îi aparține CEC-ului și asta e situația."

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Eu cred că este o decizie partizană, una care vorbește despre faptul că CEC-ul are afilieri de partid foarte clare și că instituțiile statului în Republica Moldova scuipă pe opinia publică. Și asta este o chestie care nu ține doar de CEC, dar în cazul nostru CEC-ul este buclucașul care încă o dată a demonstrat această atitudine a instituțiilor de stat față de cetățeni."

Anatol Țăranu a mai spus că, atât timp cât funcționarii care fac jocurile politicienilor nu vor fi taxați, lucrurile în Republica Moldova nu se vor schimba în mai bine.

Opinia ta contează. Comentează!