Primii oaspeți care ajung astăzi la Chișinău sunt Ursula von der Leyen, Charles Michel și Josep Borrell
Politic 31 mai 2023, 20:07 | 1344

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și șeful diplomației externe, Josep Borrell sunt printre primii lideri europeni, care au venit astăzi la Chișinău. În total sunt așteptați aproape 50 de șefi de stat și de guvern, și oficiali ai blocului comunitar. Aterizarea celor peste 20 de delegații străine nu va afecta programul de zbor al curselor programate pentru astăzi, 31 mai, anunță responsabilii.

Până diseară, la Chișinău vor sosi președinții Azerbaijanului, Bosniei și Herțegovinei și al Elveției, prim-miniștrii din Belgia, Portugalia, Armenia, Albania, Irlanda, Andora, Macedonia de Nord, Malta, Islanda, Georgia, Liechtenstein și Luxembrug. Ceilalți oficiali vor veni mâine, 1 iunie. Potrivit autorităților, măsurile de securitate aplicate pentru summit sunt instalate gradual și au un nivel sporit de flexibilitate, astfel încât inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni.

COMUNICATUL MINISTERULUI DE INTERNE: "Aeroportul Internațional Chișinău activează în regim obișnuit, fără perturbări în fluxul de procesare a pasagerilor și fără întârzierea zborurilor programate. Odată cu sosirea delegațiilor oficiale, traficul rutier pe segmentul Aeroport - Chișinău va fi parțial suspendat, întrucât coloanele oficiale se vor îndrepta către unitățile de cazare. Traficul rutier va fi redirecționat de către inspectorii de patrulare."

Potrivit sursei citate, toate punctele de trecere a frontierei terestre activează în regim obișnuit. Dacă va fi nevoie, va fi suplinit numărul de angajați din prima linie de control și al echipamentelor portabile de citire a documentelor, va fi utilizată pe deplin infrastructura punctelor de trecere. În caz de necesitate, este prevăzută implicarea în activitățile de control și supraveghere a frontierei a ofițerilor Agenției Europene Frontex.

Azi și mâine, pe Aeroportul din Chișinău urmează să aterizeze aproximativ 50 de aeronave cu delegații oficiale la bord. Pentru securitatea sporită a zborurilor sunt implicate aproximativ 600 de persoane.

COMUNICATUL ADMINISTRAȚIEI AEROPORTULUI INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU: "Angajații aeroportului au efectuat lucrări de restabilire a marcajului de aterizare la piste, inclusiv la căile de rulaj, marcaj pe platforma de deservire a aeronavelor pentru 38 de parcări și opt parcări provizorii. Aeroportul Internațional Chișinău a investit în noi tehnologii și echipamente pentru a asigura o eficiență sporită și gestionare a traficului aerian."

Autoritățile precizează că ambulanțele și autospecialele de intervenție vor avea un regim special de deplasare. Activitățile cotidiene ale cetățenilor, care sunt în afara perimetrelor de securitate, se vor desfășura în regim obișnuit. Cetățenii sunt îndemnați să se conformeze cerințelor forțelor de ordine, să respecte semnele agenților de poliție, regulile în trafic, precum și să parcheze regulamentar.

Opinia ta contează. Comentează!