Prima femeie preşedinte al Coreii de Sud a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere
Externe 14 ianuarie 2021, 20:02 | 994

Un fost preşedinte al Coreei de Sud a fost condamnat astăzi definitiv la 20 de ani de închisoare pentru corupţie. Decizia pune capăt unui lung proces judiciar, care a urmat plecării din funcţie a şefei statului, după luni de ample manifestaţii în stradă.

Prima femeie aleasă preşedinte al Coreii de Sud a fost condamnată în 2018 la 30 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere. În vârstă de 68 de ani, Park Geun-hye, a boicotat de mult timp audierile, spunând că nu este un proces echitabil. Joi, dosarul a ajuns pentru a doua oară la Curtea Supremă, care a confirmat sentinţa, de data aceasta, la 20 de ani de închisoare.

CHUNG SYE-KYUN, speakerul Adunării Naționale: "Rog ca fiecare toate părțile acestei negocieri să coopereze pentru a evita orice dificultate odată cu deschiderea sesiunii plenare."

Înalta instanţă a aprobat de asemenea amenzile şi despăgubirile pe care fosta preşedintă trebuie să le plătească şi care se ridică la un total de 16 milioane de euro. Park Geun-hye a fost găsită vinovată că a primit sau cerut zeci de milioane de dolari de la companii sud-coreene, că a împărtăşit documente clasate ca secrete sau că a demis oficiali care se opuneau abuzurilor sale de putere. Scandalul a scos la lumină legăturile problematice între aceste companii de familie şi puterea politică. Coreea de Sud este cunoscută pentru severitatea justiţiei împotriva foştilor şefi de stat. Astfel, cei patru foşti preşedinţi sud-coreeni încă în viaţă au fost condamnaţi cu toţii după finalizarea mandatului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie