Post Scriptum cu Alex Cozer: Nouă luni de terorism

Astăzi se fac exact nouă luni de la începutul celei de-a doua invazii rusești în Ucraina. Nouă luni în care ne-am convins că atrocități pe care nu le consideram niciodată admisibile în anul 2022, mai ales pe continentul european, sunt posibile. Dar sunt și 9 luni pline de inspirație. Perioadă în care Ucraina s-a regăsit ca popor, s-a unit în jurul unui obiectiv unic și național – cel de a-ți apăra țara. Și în care curajosul și demnul popor ucrainean a uimit și inspirat o întreagă lume prin dârzenia sa.

Repercusiunile acestei tragedii din vecinătatea noastră nu vor putea fi șterse niciodată. Pentru că Putin făcut din Rusia cea mai detestată, pe bună dreptate, națiune din lume. Rușii astăzi sunt văzuți oriunde pe glob drept niște criminali ordinari, sau complici ai criminalilor, care distrug fără nicio urmă de milă o țară pe care chiar ei și-o asumau drept soră. Doar pentru că această țară s-a săturat de toate abuzurile la care a fost supusă de-a lungul istoriei din partea fratelui mai mare și a hotărât să o ia pe altă cale. Numărul oamenilor uciși de Putin în Ucraina deja nici nu se mai contabilizează. O statistică exactă este imposibilă. De luni se operează cu estimări de ordinul zecilor de mii. Iar suta de mii nu mai pare deja o cifră ireală.

Tragediile umanitare în Ucraina însă abia se prefigurează. Pentru că odată cu lăsarea iernii, situația devine absolut dramatică peste tot. În ultimele 2 luni, văzând că nu are nicio șansă pe câmpul de luptă, Putin a decis să distrugă națiunea ucraineană trimițând-o înapoi în evul mediu. Sute de rachete au lovit în acest interval infrastructura critică civilă ucraineană. Se distrug, la grămadă, centrale și transformatoare electrice, apeducte, centrale de livrare a energiei termice și infrastructura de transport a gazelor. Ieri alte 70 de rachete au lovit astfel de obiective la Lvov, Harkov, Kiev, Odesa, Vinița. În toată Ucraina. Și au mai lăsat câteva milioane de oameni fără curent, apă și căldură tocmai când a dat prima zăpadă.

Cum poate fi numit asta altfel decât terorism? Când barbarii, care iau bătaie la greu în războiul convențional, au decis să-și epuizeze stocurile de rachete moștenite încă de pe vremea sovietică pentru a distruge prin foame și frig un popor? Rusia lui Putin e țară teroristă. Și deja parlamentele câtorva state europene, precum și cel European, au adoptat declarații în acest sens.

Dar acest război nu se limitează doar la Ucraina. E un lucru asupra căruia insist încă din primele sale zile. Dar pe care, iată că în ultima perioadă îl resimțim tot mai multe pe propria noastră piele. // Ieri, pe la 14:20, toată Moldova a rămas fără curent electric. Situație care a dus la un haos general în țară. Cu rețele de telefonie căzute, infrastructură energetică grav afectată, transport public și privat pe brânci în capitală și o serie de alte probleme care nu s-au rezolvat în totalitate nici măcar acum, 24 de ore mai târziu. Ieri, în doar câteva ore, Chișinăul arăta precum scenele unui film apocaliptic. Zeci de troleibuze abandonate în mijlocul drumului, semafoare nefuncționale, ambuteiaje infernale, kilometrice, spitale, școli și grădinițe fără curent. Înmulțiți acest tablou cu cel puțin o mie și veți vedea dezastrul pe care îl trăiesc astăzi ucrainenii. Și în care ne-am fi putut afla și noi dacă ei nu ar fi acționat ca un scut și pentru Republica Moldova.

S-a întâmplat deoarece sistemele noastre energetice sunt strâns interconectate, iar atunci când Ucraina rămâne fără curent, în special zonele din vecinătatea noastră, se produc căderi de tensiune și la noi.

Chiar dacă am reușit să rezolvăm o parte din probleme apărute ieri, riscurile rămâne însă unele extrem de mari și pentru noi. Sociopatul de la Kremlin și complicii săi criminali au înțeles că, lovind Ucraina, lovesc puternic și în noi.Dar dacă ucrainenii rezistă la probleme de sute de ori mai grele, o vom face și noi! Pe întuneric, dar fără voi! Fără lumină, dar și fără teroriști!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Opinia ta contează. Comentează!