Angela Merkel a declarat joi că UE trebuie să stabilească un "contact direct" cu Rusia şi cu Putin
Externe 24 iunie 2021, 21:13 | 516

Liderii Uniunii Europene vor să reia discuțiile cu Rusia și chiar organizarea unui summit, la care să participe și Vladimir Putin. Cancelarul Angela Merkel a declarat joi că trebuie stabilit un "contact direct" cu Putin, şi în acelaşi timp "să creeze mecanisme" pentru a răspunde la "provocările şi atacurile hibride" ale Moscovei. Kremlinul susţine propunerea, iar Kievul a denunţat "o divergenţă periculoasă în raport cu politica europeană de sancţiuni" împotriva regimului Putin.

Potrivit Financial Times, ideea unui summit UE-Rusia vine la scurt timp după întâlnirea Biden – Putin, de la Geneva. Cancelarul german a vorbit cu Putin chiar și săptămâna aceasta. Așadar, revine ideea Statelor Unite că nu Rusia, ci China este adevăratul adversar acum, comentează AFP.

Moscova percepe pozitiv această iniţiativă. ”Vladimir Putin este în favoarea creării unui mecanism de dialog”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că "Bruxellesul şi Moscova au nevoie de acest dialog". La o săptămână după summitul Biden-Putin, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au apreciat drept necesar să fie organizate întâlniri cu liderul de la Kremlin pentru a trata subiecte de interes major pentru Uniunea Europeană, au informat surse europene. Țările Baltice, Polonia sau Suedia sunt sceptice cu privire la o asemenea abordare. Premierul olandez Mark Rutte a spus că, deşi în principiu nu este împotriva dialogului cu Rusia, el nu va participa la un summit cu această ţară.

În timp ce liderii Uniunii Europene ar putea deschide calea spre reluarea summiturilor cu Rusia, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a denunţat "o divergenţă periculoasă în raport cu politica europeană de sancţiuni" împotriva regimului lui Vladimir Putin.

DMITRO KULEBA ministrul de externe al Ucrainei: "Iniţiativele pentru reluarea summiturilor UE-Rusia fără a vedea niciun pas înainte din partea Moscovei nu pot decât să submineze eficacitatea regimului de sancţiuni şi să determine şi mai mult Rusia să nu pună în practică acordurile de la Minsk."

Decizia de a îngheţa aceste întâlniri la vârf între UE şi Rusia a fost luată în 2014, în urma ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei. ”Din nefericire, de atunci Rusia nu a arătat nicio intenţie de a-şi schimba politica, fie că este vorba de Ucraina sau de UE", a declarat Dmitro Kuleba, după o întrevedere la Bruxelles cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Acesta a recomandat liderilor europeni să îşi fundamenteze politica faţă de Rusia pe trei principii-cheie: "ripostă, constrângere şi dialog", potrivit AFP şi Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!