Dumitru Diacov, în vizorul ANI pentru averea nedeclarată
Justiţie 22 februarie 2021, 19:22 | 14720

Cel mai longeviv deputat moldovean a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate. Inspectorii au stabilit că Dumitru Diacov nu și-a declarat toată averea și, astfel, a încălcat legea. Un comunicat al ANI precizează că, într-adevăr, inspectorii au constatat încălcarea regimului juridic al averii de către un deputat, dar nu precizează despre cine anume este vorba. Jurnal TV a aflat că este vizat deputatul Diacov din surse parlamentare. Dumitru Diacov s-a arătat surprins și spune că și-a declarat toată averea, motiv pentru care, spune el, nu ar trebui să fie probleme la acest capitol.

DECLARAȚIA ANI: "În săptămâna 15-19 februarie 2021, Inspectoratul de Integritate al ANI a constatat încălcarea regimului juridic al averii de către un deputat din Parlamentul Republicii Moldova."

Se arată în comunicatul citat. Deși responsabilii de la ANI încă nu au făcut public numele deputatului, sursele noastre de la Parlament spun că ar fi vorba despre democratul Dumitru Diacov. La telefon, acesta ne-a spus că nu a fost înștiințat de către cei de la Autoritatea de Integritate și a ținut să precizeze că nici averi nedeclarate nu are.

DUMITRU DIACOV, deputat PD: "- Din câte știu, eu am declarat tot ce am avut de declarat. Chiar am declarat un depozit și nu știu despre ce este vorba. - Aveți averi despre care ați uitat poate peste hotare? - În străinătate am un apartament, la Moscova, și pe care îl declar toată viața."

Recent, democrații au introdus în procedură legislativă un proiect prin care încearcă să îngusteze spațiul de manevră al inspectorilor de integritate. Proiectul, care a trecut deja de Comisia juridică a Parlamentului, stabilește un termen de 2 ani din momentul efectuării activității administrative pentru efectuarea controlului în vigoare. De asemenea, democrații propun stabilirea unui termen maxim de trei luni de la inițiere pentru efectuarea controlului și posibilitatea contestării procesului verbal de inițiere a acestuia. Autoritatea Națională de Integritate a avizat negativ proiectul democraților.

Opinia ta contează. Comentează!