Rușii au lovit Harkovul cu Shahed
Externe 4 aprilie 2024, 20:02 | 202

Cinci persoane au murit în cursul nopţii de miercuri spre joi în urma noilor atacuri aeriene ruse asupra oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, scrie presa de la Kiev. Statele NATO nu au luat încă o decizie asupra structurii viitorului ajutor pentru Ucraina, dar au convenit miercuri să meargă mai departe.

O lovitură într-un cartier rezidenţial s-a soldat cu al cincilea mort, a precizat pe Telegram Igor Terehov, primarul Harkovului. Acesta a raportat utilizarea dronelor de fabricaţie iraniană Shahed.

Oraşele din Ucraina fac obiectul loviturilor ruseşti aproape în fiecare noapte, oraşul Harkov, aproape de frontieră în nord-estul ţării, fiind printre cele mai ţintite.

Responsabilii ucraineni îşi înmulţesc strigătele de alarmă pentru ca aliaţii occidentali ai ţării să furnizeze mai multe mijloace de apărare antiaeriană, în special sistemele moderne americane Patriot. Ajutorul militar american acordat Ucrainei, în special, se epuizează din cauza opoziţiei taberei republicane, care blochează un pachet de aproximativ 60 de miliarde de dolari promis de preşedintele democrat Joe Biden.

Statele NATO nu au luat încă o decizie asupra structurii viitorului ajutor pentru Ucraina, dar au convenit miercuri să meargă mai departe cu planificarea în această chestiune, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe ai NATO.

JENS STOLTENBERG: "Astăzi, aliații au convenit să meargă înainte cu planificarea unui rol mai mare al NATO în coordonarea asistenței de securitate și antrenare. Detaliile vor urma în următoarele săptămâni. Dar să nu aveți dubii. Ucraina poate să mizeze pe sprijinul NATO acum și pentru o perioadă lungă de război."

„Este un moment critic. Oamenii din Ucraina continuă să-şi apere ţara cu îndemânare şi curaj. Ucraina a recucerit jumătatea din teritoriul ocupat de Rusia. Ucrainenii nu rămân fără curaj, rămân fără muniţie”, a mai afirmat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă.

Întrebat dacă Ucraina ar putea fi invitată să adere la NATO, Stoltenberg a afimat că „toţi aliaţii sunt de acord că trebuie să aducem Ucraina mai aproape de statutul de membru”. Totuşi, a subliniat el, „trebuie să evităm crearea unui proces în doi paşi pentru aderarea Ucrainei”.

Stoltenberg a mai afirmat că aliaţii NATO trebuie să ajute Ucraina să-şi construiască o apărare eficientă, dar că „cea mai bună garanţie este în cele din urmă articolul 5”. Conform acestuia, „părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie