Noul pachet de sancţiuni, al nouălea la număr, include armata, industria de apărare rusă și politicieni
Externe 8 decembrie 2022, 18:20 | 1255

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus adăugarea a circa 200 de persoane pe lista de sancţiuni aplicate Rusiei. Noul pachet de sancţiuni, al nouălea la număr, care necesită aprobarea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, include armata, industria de apărare rusă, și politicieni.

URSULA VON DER LEYEN: "Cele opt pachete adoptate până acum fac deja rău Rusiei. Dar astăzi creştem presiunea cu cel de-al nouălea pachet de sancțiuni. În primul rând, propunem să adăugăm aproape 200 de persoane și entități în lista noastră de sancțiuni. E vorba despre Armat Rusiei, industria de apărare, ofițeri, dar și deputați în Duma de Stat, miniștri, demnitari și formațiuni politice."

”Este vorba despre persoane, care au jucat un rol cheie în loviturile cu rachete ruseşti, în răpirea copiilor ucraineni duşi în Rusia sau în furtul de produse agricole ucrainene'', a precizat șeful executivului comunitar.

La Moscova, Vladimir Putin a declarat miercuri că riscul unui război nuclear este în creştere pe fondul conflictului din Ucraina, dar a insistat că Rusia nu va folosi prima arma nucleară, recurgerea la aceasta fiind posibilă doar ca răspuns la un atac.

VLADIMIR PUTIN: "Nu am înnebunit. Suntem conştienţi ce sunt armele nucleare.Nu vom alerga în jurul lumii fluturând această armă ca pe o lamă de ras."

Statele Unite au calificat drept "iresponsabile" afirmaţiile lui Putin. Refuzând să-i răspundă direct liderului de la Kremlin, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price a subliniat că "orice discurs uşor despre armele nucleare este absolut iresponsabil".

NED PRICE purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: "Credem că orice aluzie privind un posibil atac nuclear este iresponsabilă și contravine angajamentului, pe care Rusia l-a semnat formal în luna ianuarie curent, în contextul Consiliului de Securitate."

Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională "a trasat o linie roşie" Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz. "Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare", a declarat Scholz într-un interviu acordat grupului german de media Funke şi jurnalului Ouest France.

Putin susţine că îi apără pe rusofonii din estul şi sudul Ucrainei şi consideră războiul un "moment de cotitură", când Rusia "s-a ridicat în sfârşit" împotriva Occidentului arogant, după deceniile de umilinţă de după 1991, când a avut loc destrămarea Uniunii Sovietice. Ucraina şi Occidentul afirmă la rândul lor că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ele califică drept un război de ocupaţie în stil imperialist. Ucraina declară că va lupta până când ultimul soldat rus va fi alungat de pe teritoriul său, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!