Fără licență de avocat pentru inacțiune
Social 30 martie 2018, 19:25 | 3345

Un avocat s-a pomenit fără licență, iar altul - cu avertisment, pentru că nu și-ar fi onorat obligațiile în perioada de detenție a lui Andrei Brăguță. Este vorba despre Anatol Bulgaru și Vladislav Nevreanschi, primul fiind angajat cu sute de euro, iar al doilea - asigurat de stat. Decizia de a-i pedepsi a fost luată astăzi în cadrul Comisiei pentru etică și disciplină a Uniunii Avocaților.

Ion Brăguță, tatăl lui Andrei, spune că atunci, când feciorul său a fost reținut, el a apelat la avocatul Anatol Bulgaru, pe care l-a contractat cu opt sute de euro. Pentru acest onorariu, acesta promitea să depună eforturi, dar nu s-a implicat. Nici nu l-ar fi vizitat niciodată pe Andrei în perioada de detenție. Tatăl lui povestește că, în paralel, mai era un avocat asigurat de stat, care la fel, nu s-ar fi implicat corespunzător.

Solicitat pentru o reacție, președintele Comisiei pentru etică și disciplină a Uniunii Avocaţilor, Vitalie Tăbârță, ne-a comunicat și motivele care stau la baza acestei hotărâri. Tăbârță spune că Anatolie Bulgaru a comis un șir de încălcări și abateri disciplinare grave în acest caz. În baza acestui temei, comisia a votat unanim pentru retragerea licenței de avocat a acestuia. Iar în legătură cu avocatul numit de oficiul teritorial de acordare a asistenței juridice garantată de stat, Vitalie Tăbârță a menționat că acesta a fost doar preîntâmpinat, întrucât Nevreanschi a participat la eliberarea mandatului de arestare în privința lui Brăguță și a luptat pentru eliberare. Totodată, acesta a făcut unele observații în procesul verbal, unde a menționat că Brăguță avea leziuni corporale și a invocat că nu există temei de a-l ține sub arest. Totuși, avocatul Vladislav Nevreanschi a fost pedepsit pentru faptul că nu a reacționat în momentul când la o acțiune de urmărire penală, Andrei Brăguță a fost adus dezbrăcat gol, acțiuni care dădeau de bănuit că avea probleme psihice. Precizăm că în dosarul Brăguță 13 angajați ai Izolatorului de Detenție Provizorie al Direcției de Poliție Chișinău sunt învinuiți de tratament inuman și degradant. Contrar obligațiilor de serviciu, ei nu ar fi intervenit și l-ar fi lăsat pe Andrei Brăguţă să doarmă pe beton. Într-un alt dosar, trei foști colegi de celulă cu Brăguţă sunt cercetaţi în stare de arest, iar unul - în arest la domiciliu. Ei sunt învinuiți că l-au torturat pe tânărul care a murit în detenție, în luna august 2017. Iar trei polițiști sunt în arest la domiciliu, fiind acuzați că nu au intervenit pentru a opri bătaia din celulă. Totodată, au fost iniţiate cauze penale pentru exces de putere şi încălcarea regulilor de acordare a asistenţei medicale. Inculpaţii riscă până la opt ani închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!