Consiliul European urmează să ia azi decizia finală privind acordarea statutului de candidat pentru Moldova și Ucraina
Politic 23 iunie 2022, 19:21 | 1033

Liderii Uniunii Europene, întruniți astăzi la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, urmează să ia decizia finală privind acordarea statutului de țară-candidat la aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. La Bruxelles se află trimisul nostru special, Diana Popa.

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului European: "Bună dimineața tuturor! Acesta este un moment decisiv pentru Uniunea Europeană. Este, de asemenea, o decizie geopolitică, pe care o vom lua azi. Sunt sigur că astăzi vom oferi statutul de candidat pentru Ucraina și pentru Republica Moldova. Vom exprima o perspectivă europeană clară și puternică pentru Ucraina, Georgia, și Republica Moldova."

Și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit despre deschiderea drumului de aderare pentru noi membri ai Uniunii Europene în termeni geopolitici și de unitate pentru continentul european.

ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: "Eu cred că acum e timpul, în care extinderea UE ar trebui să fie folosită ca în vreme de război. Extinderea ar trebui să fie văzută ca o cale, în care Uniunea Europeană și-ar stabili securitatea geopolitică. Trebuie să prevenim interferențele maligne ale unor țări, care au interese adverse față de valorilor noastre fundamentale. Acum e acum! Noi avem un război pe continent și noi vom oferi statutul de candidat - cel puțin, așa sper - pentru Ucraina și Republica Moldova. E o zi, care credeam că o vom aștepta mult mai mult. Eu chiar apreciez unitatea Uniunii Europene pe acest subiect. Mulțumesc!"

Iar Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a vorbit despre cazul Georgiei, care spre deosebire de Ucraina și Republica Moldova, nu va primi statutul oficial de candidat, ci doar ”perspectiva europeană”.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "Acesta e un pas înainte pentru georgieni. Ei nu ar trebui să se uite la asta într-un mod negativ. Ei au acum în față un drum clar. Acum ei au lucruri, care trebuie făcute. Deci, e un pas important înainte."

Iar cancelarul german Olaf Scholz a declarat că va depune toate eforturile la această reuniune a Consiliul European pentru aprobarea atât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova drept candidați pentru aderare la blocul comunitar. În același timp, el a susținut că Uniunea Europeană ar trebui să-și schimbe, în viitor, regulile de vot de la ”unanimitate” la ”majoritate calificată”, pentru a împiedica țările individuale să blocheze deciziile. Olaf Scholz a menționat în mod special politica externă, ca fiind un domeniu în care este necesară o astfel de schimbare.

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a declarat la reuniunea Consiliului European că România susține și salută punctul de vedere al Comisiei Europene, care propune ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Comisia propune să se acorde pentru Moldova și Ucraina statutul de candidat, dar până la începerea propriu-zisă a negocierilor de aderare trebuie să îndeplinească o serie de condiții care sunt enumerate. Cred că este foarte bine așa. Această abordare a Comisiei a reușit să aducă o mișcare în întreaga politică de extindere a UE, o mișcare pe carte o consider foarte pozitivă."

Despre importanța evenimentului de la Bruxelles a vorbit și președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu. Acesta a făcut și o trimitere la istorie.

IGROR GROSU, președintele Parlamentului: "Acum 32 de ani, a fost adoptată Declarația de Suveranitate și astfel a fost făcut unul din primii pași spre independența țării noastre. Vă felicit pe toți cu această zi istorică, Ziua Suveranității și ne doresc nouă, tuturor, ca următorul mare proiect de țară să fie integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană."

Opinia ta contează. Comentează!