De-a lungul timpului, păpuşile Valentinei Cemîrtan au devenit adevărate obiecte de artă
Făcut acasă 31 decembrie 2021, 20:46 | 1271

Sunt pictate manual, îmbrăcate în haine din bumbac şi cu batic tradițional! Păpușile din porțelan, pe care le face Valentina Cemîrtan din satul Țolica, raionul Cantemir, sunt adevărate opere de artă. Fiecare păpuşă are povestea ei, spune meșterița.

VALENTINA CEMÎRTAN, meșter popular din satul Ţolica, raionul Cantemir: "Eu am început din dorința de a face ceva, de a-mi ocupa timpul liber, deoarece sunt la pensie. Atunci când am început, am văzut că suntem unicii, care lucrăm cu păpuși de porțelan. La început nimeni nu ne credea că sunt sunt fețele noastre, făcute de noi. Credeau că le cumpărăm de undeva. Noi am demonstrat că sunt ale noastre, făcute de mâna noastră. Și ce e principal, că avem modele diferite. Fiecare își depune sufletul într-o păpușă și ea iese deosebită."

Valentina Cemîrtan este considerată drept singurul meşter din Republica Moldova, care face păpuşi din porţelan în stil tradiţional. Sunt pictate manual, îmbrăcate în haine croite din bumbac şi cu basmale inedite, cu motive florale. Fiecare păpuşă are povestea ei, spune femeia.

VALENTINA CEMÎRTAN, meșter popular din satul Ţolica, raionul Cantemir: "De la început le făceam istorice. Deci, aceasta este din secolul XVI, chiar m-am apucat așa. Unele nu le mai am, mai recent am făcut în stil național, cu o vioară, cu un instrument muzical. Apoi am aici un moș, care cântă la tobă. Deoarece în satul nostru avem localnici de naționalitate bulgară, am făcut făcut și forma bulgărească."

A studiat mult, ca să-și vadă prima păpușă confecționată. Tot ce a învățat transmite cu plăcere mai departe. Valentina Cemîrtan a înțeles că pentru a-și crește afacerea, are nevoie de brațe de muncă. A găsit două tinere din satele vecine și le-a arătat ABC-ul meseriei.

DIANA CIOCLEA, locuitoare a satului Ţolica, raionul Cantemir: "Am început așa, din simplă curiozitate, o să pot sau n-o să pot. După prima păpușă am văzut că îmi iese și am continuat mai departe. Pe viitor ne dorim să ajungem cu ele la expoziții pentru că este un produs unic. Am făcut rețeta porțelanului, apoi cu matricele am lucrat. Plăcerea e în costumația populară. Noi o luăm de la zero."

MARIA COSTANDACHE, locuitoare a satului Cociulia, raionul Cantemir: "Din cauza lipsei unui post de muncă am decis să mă implic în acest proiect, ca pe parcurs să văd că-mi place și aș vrea pe viitor chiar să practic."

Frumusețea acestor păpuși nu poate fi ascunsă. Doar pentru puțin timp, într-o cutie, care să ajungă la doritori.

VALENTINA CEMÎRTAN, meșter popular din satul Ţolica, raionul Cantemir: "Lucrăm acum cu fetele și deja am și făcut cutii pentru a le ambala. Noi ne-am cumpărat singure și le găsim, care ar fi mai accesibilă pentru păpuși."

Opinia ta contează. Comentează!