Republica Moldova s-a clasat pe locul 35 în lume la capitolul lupta împotriva corupției, potrivit Indexului Integrității Publice
Social 18 decembrie 2023, 20:49 | 813

Republica Moldova s-a clasat pe locul 35 în lume la capitolul „lupta împotriva corupției”, potrivit Indexului Integrității Publice. Acesta mai arată că suntem printre primele 22 de țări, care au înregistrat îmbunătățiri în controlul corupției și excelăm la capitolul transparență.

Republica Moldova a acumulat un scor de 7,28 de puncte la controlul corupției, potrivit Centrului European de Cercetare pentru Combaterea Corupției și Consolidarea Statului. Totuși, prognoza privind lupta anticorupție și edificarea statului de drept pentru anul 2024 nu este una încurajatoare pentru Guvernul de la Chișinău. „Verificarea actuală a sistemului judiciar este necesară”, afirmă experții europeni. Republica Moldova are un record de transparență, ajungând în Top 10 la nivel mondial și are o masă critică de e-cetățeni, se mai arată în raport. Țara are însă mare nevoie de sprijinul UE pentru a-și rezolva problemele structurale, care subminează buna guvernare, zonele gri legate de regiunea transnistreană și moștenirea sa sovietică în general, potrivit experților. Specialiștii au utilizat șase indicatori pentru Indexul Integrității Publice 2023 - transparența administrativă, servicii online, transparența bugetară, independența sistemului judiciar, E-cetățenie și libertatea presei. În acest an, topul este condus de Danemarca, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă și Estonia.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie