Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace
Trăim în pace 12 ianuarie 2023, 19:37 | 1491

În 2001, când a venit pentru prima oară în Republica Moldova, a fost surprins de sărăcia existentă și, în același timp, de numărul mare de oameni buni. Libanezul Hatem el Abboud povestește că fusese impresionat de ospitalitatea localnicilor, fapt care l-a convins opt ani mai târziu să se mute cu traiul la Chișinău. Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace.

Hatem el Abboud, bucătar de profesie, a vizitat pentru prima dată Republica Moldova încă în 2001. Aici a făcut cunoștință cu prima soție, pe care a luat-o în Liban, unde au stat opt ani. Dar, fericirea nu a durat mult timp.

HATEM EL ABBOUD, bucătar: "În 2009 noi am hotărât să venim în Republica Moldova, pentru că la noi este problematic. E permanent război, din cauza religiei. Copiii erau speriați de război, de împușcături. Noi locuiam într-un carter cu două străzi, cu două religii diferite. Odată în 3-4 luni începea un război, care dura 5-6 zile. Exploziile ajungeau în casă. Deasupra noastră se trăgea din armă."

Atunci, Hatem a decis să se mute cu familia în Republica Moldova.

HATEM EL ABBOUD, bucătar: "Pentru oameni, cele mai importante lucruri sunt pacea și stabilitatea. Pot sta fără mâncare, fără apă, dar principalul să fie pace."

La noi, libanezul a găsit pacea mult dorită.

HATEM EL ABBOUD, bucătar: "Era încă sărăcie mare, să fiu sincer. Dar oamenii aveau suflet mare. Nu am mai întâlnit așa în viață. Era sărăcie, dar oamenii - foarte buni."

Până la pandemie, Hatem a fost bărbier în proprie frizerie. Dar odată cu creșterea numărului de cazuri de Covid-19, a fost nevoit să își închidă afacerea. Acum o lună, împreună cu un partener, bărbatul a deschis un restaurant cu bucătărie orientală, satisfăcându-și astfel pasiunea de a găti. Visul lui cel mare era să aibă o bucătărie deschisă, ca toți oaspeții să poată urmări cum Hatem le prepară deliciile.

HATEM EL ABBOUD, bucătar: "Eu am ales să fac ceva nou. Acum oriunde vă duceți găsiți kebab. Eu am vrut să fac ceva nou, ceva neobișnuit."

O problemă nerezolvată îi dă mari bătăi de cap lui Hatem în Republica Moldova. Bărbatul nu poate obține permisul de ședere și se luptă cu autoritățile din migrație, în pofida faptului că trăiește aici de mulți ani și chiar are o familie.

HATEM EL ABBOUD, bucătar: "De fiecare dată sunt invocate cauze noi. Chiar și la judecată - cauze noi. Judecătorul mă întreabă dacă e altă cauză de fiecare dată. Ei nu răspund."

Tot ce își dorește libanezul e să devină cetățean al Republicii Moldova cu acte în regulă.

Opinia ta contează. Comentează!