Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace
Trăim în pace 26 ianuarie 2023, 19:53 | 4242

Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace. Astăzi vă povestim despre un egiptean, care acum doi ani a reușit să obțină cetățenia Republicii Moldova. Pe lângă faptul că a învățat ușor limba română, și-a întemeiat aici o familie și o afacere.

Magdy el Tabaa și-a început cariera în fotbal la 17 ani, când a părăsit Egiptul și a plecat să joace în echipe din Germania, Austria, Ungaria și România. După mai mulți ani petrecuți în Europa, bărbatul a ajuns în 1997 în Republica Moldova.

MAGDY EL TABAA, antreprenor: "Oamenii au fost foarte buni, foarte educați. Oamenii de aici au o inimă foarte bună. E o țară mică și frumoasă."

Magdy a decis să-și deschidă aici o afacere, care l-ar conecta cu baștina lui. A început să aducă fructe și legume proaspete din Egipt.

MAGDY EL TABAA, antreprenor: "Am fost primul din Republica Moldova, care aducea marfa din Egipt. Am lucrat foarte bine. Oamenii veneau la mine la oficiu, comandau un container de portocale, cartofi, ceapă, granat. Mergea foarte bine. Apoi a venit războiul și am oprit totul."

Războiul a oprit livrările de marfă prin portul din Odesa, iar Magdy a fost nevoit să se reorienteze spre o altă afacere. Astfel, din pasiunea pentru culinărie, împreună cu un partener, a deschis un restaurant cu bucătărie orientală. Pentru acesta, Magdy personal aduce condimentele din Egipt.

MAGDY EL TABAA, antreprenor: "Dă miros și gust foarte bun mâncării. Nu este așa ceva în Republica Moldova. Special le aduc din Egipt. Toată lumea care a intrat la noi... Le-a plăcut tare."

În Chișinău, Magdy a făcut cunoștință cu viitoarea lui soție, balerină. Marcela spune că nu a simțit nicio diferență culturală, când l-a cunoscut.

MARCELA TULGARA, balerină: "Era foarte modern. De la 19 ani a locuit în Europa și avea viziuni moderne. Trăise în România, știa cum suntem. Parcă era de-al nostru deja."

Iar faptul că a învățat rapid româna, l-a ajutat să obțină cetățenia Republicii Moldova și să-și întemeieze o familie.

MAGDY EL TABAA, antreprenor: "De la oameni, de la stradă... Dimineața auzeam „Bună dimineața!” și îmi notam. Așa am învățat. Mi-a luat șase luni."

Acum Magdy și Marcela cresc două fete: Merna și Miral. Familia se împacă perfect cu două religii: Magdy a rămas musulman, iar soția lui - creștină.

MARCELA TULGARA, balerină: "În familie se sărbătoresc toate sărbătorile. Și cele creștine, pentru că eu am rămas creștină, și cele musulmane. Doar s-au adăugat sărbători. E un motiv în plus să ne adunăm cu toții. Eu nu am preluat până ce religia, nu sunt pregătită. Magdy a spus că dacă rămân la religia mea, tot e bine."

Întrucât o bună parte din viața sa Magdy a dedicat-o fotbalului, continuă să practice acest sport și la Chișinău. Bărbatul joacă împreună cu prietenii.

Opinia ta contează. Comentează!