Coreeană născută în Republica Moldova
Trăim în pace 5 ianuarie 2023, 19:51 | 39285

Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace. Astăzi vă povestim istoria Doinei Botnarenco, care s-a născut și a crescut la Orhei, într-o familie tipică acestor meleaguri, cu o singură excepție. Doina este coreeană.

Tatăl Doinei, originar din Coreea de Sud, s-a îndrăgostit aici de o localnică și câțiva ani mai târziu s-a născut Doina.

DOINA BOTNARENCO, PR manager: "Evident că pentru Orhei în anii 90 o coreeancă era ceva ieșit din comun și asta foarte mult și-a lăsat amprenta. De mică eram terorizată de colegii de clasă, tineretul din oraș."

Doina recunoaște că a suferit mult. Părinții ei s-au despărțit, când era mică și a crescut fără tată, singura persoană care pe propria piele înțelegea ce simte ea.

DOINA BOTNARENCO, PR manager: "Eu de mică am fost nevoită să-mi apăr punctul meu de vedere, să-mi apăr alegerile, cuvântul meu. M-a făcut să devin persoana care sunt: puternică, care știe să dobândească ceea ce își dorește și știe să meargă spre scopul său."

Deși e diferită la chip, contează cu adevărat ceea ce ai în interior, spune Doina.

DOINA BOTNARENCO, PR manager: "Eu simt această discriminare chiar până la ziua de azi. Pot să merg pe stradă, iar un om matur, bărbat sau femeie, îmi aruncă vreo replică: "Uite-te, femeie cu ochi mici!". De obicei, la asta le răspund: "Wow! Oameni cu ochi rotunzi!", iar ei se pierd."

Acum, după ce viața ei s-a aranjat, tânăra percepe originea sa coreeană mai mult ca pe un avantaj. Pasiunea față de tot ce este coreean a ajutat-o să găsească un loc de muncă într-o companie de produse cosmetice coreene din Chișinău. Și așa cum toate inovațiile ce țin de îngrijirea pielii vin acum din Coreea de Sud, Doina și-a luat angajamentul să ajute și femeile din Republica Moldova să aibă un ten impecabil.

DOINA BOTNARENCO, PR manager: "Asta m-a făcut să doresc să cunosc cultura coreenilor ce ține de îngrijirea pielii, cum are loc, de unde a luat naștere. Pentru coreeni e un ritual întreg, nu doar să te speli pe față cu săpun. E un ritual care se transmite din generație în generație, de la mic la mare."

Un alt lucru care o apropie pe Doina de tatăl ei sunt obiceiurile coreene.

DOINA BOTNARENCO, PR manager: "Pentru mine, cel mai important, este că ei iubesc să mănânce iute. Eu ador să mănânc iute de mică, dimineața, la amiază și seara!"

Visul cel mai mare al tinerei e să învețe bine limba coreeană și să ajungă la baștina tatălui său - în Coreea de Sud. Când va avea loc această călătorie, nu știe încă, dar e sigură că neapărat se va întâmpla.

Opinia ta contează. Comentează!