Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace
Trăim în pace 22 decembrie 2022, 19:44 | 15103

Jurnal TV continuă să vă prezinte istoriile oamenilor de diferite naționalități, care conviețuiesc aici în pace. Astăzi vă povestim istoria unei familii de indieni, care a venit la Chișinău acum mai bine de 20 de ani. Oamenii au lansat aici o afacere în domeniul medicinei tradiționale indiene și au înființat un program de învățare a limbii hindi, pentru cei curioși.

Pe timpurile Uniunii Sovietice, Abhaya a ajuns la Moscova în cadrul unui schimb de experiență studențesc. Acolo, i-a reușit să ajungă în structurile din domeniul farmaceutic, iar în 2001 a venit să-și dezvolte o afacere în Republica Moldova.

ABHAYA KUMAR, antreprenor: "La început, când au vrut să mă trimită în Republica Moldova, eu nu am vrut să vin aici, din Moscova. Acolo e un oraș mare, de ce să-l schimb cu unul mic? Dar după ce am ajuns aici, nu am vrut înapoi, în Moscova. Mi-a plăcut că oamenii sunt foarte binevoitori. Vara, deseori puteam merge să petrecem timp în sânul naturii, în corturi... În Moscova așa ceva nu era posibil."

NEELIMA KUMARI SINGH, antreprenoare: "La început am crezut că vom trăi un an aici. Apoi, doi ani... Și iată, așa suntem de 21 de ani în Republica Moldova!"

Din dorința de a se simți aproape de casă, familia sa a adus la Chișinău produse din medicina ayurvedică, una dintre cele mai vechi tipuri de terapie din cultura indiană, care există de 5000 de ani. Moldovenii au fost curioși, așa că soții Kumar au început să importe și produse alimentare indiene.

ABHAYA KUMAR, antreprenor: "În special oamenilor le plac condimentele indiene - ceaiul indian aromat, adevărat. Orezul e foarte bun."

Au creat și o organizație non-guvernamentală, care se ocupă de ajutarea indienilor, care sunt acum în Republica Moldova.

ABHAYA KUMAR, antreprenor: "Aici nu există nici ambasadă, nici consulat. Apar multe întrebări legate de călătorii, business, documentele indienilor. Din acest motiv am deschis această organizație."

Iar în timpul liber, organizează lecții de yoga și dans.

Mai nou, Abhaya și Neelima au lansat un curs de limbă hindi pentru localnici. Cei care au reușite frumoase în studierea limbii străine, pleacă într-o excursie în India.

NEELIMA KUMARI SINGH, antreprenoare: "Așa începem să studiem limba. Mai întâi de la cuvinte cu două litere, apoi cu trei, patru..."

Republica Moldova a devenit pentru familia Kumar a doua casă, unde are mulți prieteni și se simte bine.

NEELIMA KUMARI SINGH, antreprenoare: "Dacă mergem în magazine sau la piață, toți vânzătorii ne cunosc deja. Am avut cazuri în care am uitat banii acasă, iar vânzătorii mi-au spus oricum să iau marfa pentru că mă cunosc, au încredere."

Chiar dacă sunt departe de baștină, se străduie să respecte toate tradițiile indiene, în special sărbătorile religioase, iar când simt că le este dor de India, pleacă să-și petreacă vara acolo.

Opinia ta contează. Comentează!