Românii au marcat Ziua Națională fără fast, pentru prima oară în ultimii 30 de ani
Externe 1 decembrie 2020, 15:51 | 874

Românii au marcat Ziua Națională fără fast, pentru prima oară în ultimii 30 de ani. Tradiționala paradă de la Arcul de Triumf din București a fost redusă la o ceremonie, la care au participat doar câțiva oficiali ai statului. Miile de spectatori au rămas în fața televizoarelor, iar avioanele de luptă au avut comanda să rămână la sol.

Anul acesta, de Ziua Națională a României nu au defilat nici militarii, nici aparatele de luptă.

Un discurs de Ziua Națională a ținut președintele Klaus Iohannis.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Cadența militarilor, bucuria din ochii copiilor ridicați în brațe de părinți sau bunici emoționați sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil. În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheați la fel ca în anii precedenți, de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului și al speranței națiunii române, urez la mulți ani românilor oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism."

Chiar dacă la Arcul de Triumf au fost cel mult 150 de militari, armata a făcut luni o repetiție generală, astfel încât ceremonia să fie fără cusur.

Personalul medical și diplomatic, chemați la eveniment, nu au urmărit momentul dintr-o tribună oficială, ci în imediata vecinătate a Arcului de Triumf, cu obligația de a respecta distanța de siguranță.

Evenimentul a durat mai puțin de o jumătate de oră, timp în care circulația rutieră în zona Arcului de Triumf a fost interzisă. Klaus Iohannis a depus o coroană de flori. A fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie şi a victimelor virusului SARS-CoV-2. Au fost trase 21 de salve de tun.

Ceremonii similare au fost organizate și în țară, în special la Alba Iulia.

MIRCEA CHELARU fostul șef al Marelui Stat Major: "Anul acesta, din păcate, din motive diferite nu se mai ține sau nu s-a mai ținut dar o să recuperăm în anii viitori. Alba este prima literă a abecedarului românității. ABC - Alba, București, Chișinău."

Orașul Unirii este în carantină până la miezul nopții.

Opinia ta contează. Comentează!