Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați să depună declarații de avere, parcă și moldovenii au devenit mai generoși și-au început să dea cadouri tot mai consistente. Așa am ajuns să vedem, în ultimii ani, în declarațiile de avere depuse în special de judecători sau procurori, cadouri sau donații uriașe, sume ce depășesc în unele cazuri, cu mult, chiar venitul oficial al celor care activează în funcții publice.

Avem judecători, procurori, vameși sau chiar polițiști care declară, în unele cazuri, chiar milioane de lei adunate în decursul unui singur an din zile de naștere, cumetrii sau pur și simplu donații. Perfect e ca donațiile să vină de la părinții sau rudele aflate peste hotare, pentru că așa e mai greu de verificat dacă într-adevăr acei oameni dispun sau nu de sumele uriașe trecute în declarațiile de avere ca donații.

Acum, haideți să facem un mic exercițiu. Majoritatea celora care mă urmăriți, aveți rude peste hotare. Care vă mai ajută atunci când aveți nevoie. Câți dintre voi ați primit însă donații de mii sau zeci de mii de euro din partea rudelor? Ei, vedeți dacă nu sunteți judecători sau procurori?

Pentru că sunt și eu în această situație, cu rude peste hotare, care chiar m-au ajutat mult, însă nici pe departe cu sumele astronomice pe care susțin unii dintre angajații din domeniul public că le primesc.

Este evident că vorbim de mită sau alte tipuri de mijloace bănești primite necuvenit. Și care trebuiesc cumva justificate, mai ales atunci când nivelul de trai este mult peste ceea ce-ți permit veniturile oficiale. Dar, ieri, am văzut o declarație de avere care a depășit totuși orice imaginație. Cea a Marinei Tauber, care a primit un milion și jumătate de lei cadou în anul 2023. Mai exact, 43 de mii de dolari de sărbătorile de iarnă și câte 13 mii de euro de la 8 martie și ziua sa de naștere.

Tot anul trecut, Tauber susține că a mai și împrumutat tocmai 60 de mii de dolari, adică încă un milion de lei, de la Victoria Șapa, membra grupării criminale a lui Șor care candidase la funcția de primar de Bălți.

Nu știu câți dintre amărâții de care acești criminali profită, bătându-și joc de ei cu o conservă de tușoncă și un pachet de hrișcă văd această ediție, dar ar fi bine să le-o distribuiți și lor, în cazul în care cunoașteți astfel de oameni. Și să-I întrebați ce cadouri primesc ei de zilele de naștere sau de anul nou. Și cine le împrumută lor milioane de lei fără dobândă, pentru că pe lângă milionul de anul trecut, Tauber mai declară încă peste 2 milioane de lei datorii de la mama lui Șor și alți membri ai grupării criminale. Tauber a depășit-o net chiar și pe colega sa Evghenia Guțul, care a declarat cadouri în valoare de „doar” vreo jumătate de milion de lei anul trecut.

Este evident că vorbim de bani murdari. Pe care aceste individe sunt nevoite acum să le treacă în declarațiile de avere pentru a-și justifica stilul de viață luxos în fața inspectorilor de integritate. Pentru că dacă era gruparea criminală din care fac ele parte la putere, nu se sinchiseau să facă nici măcar asta. Și gândiți-vă că aceste doamne au funcții importante-n stat, deputat, bașcan. Și au pretenții chiar să preia guvernarea la nivel național. Într-o țară care și așa e printre liderii la nivel european la capitolul corupție.

În orice stat unde există mai multă civilizație, informare, gândire critică, astfel de politicieni nu ar avea nicio șansă, nu ar exista pur și simplu, pentru că sistemele de acolo nu permit așa ceva. La noi însă, acești indivizi parvin tocmai din sărăcirea și dezinformarea populației. Pe care au adus-o tot ei. Pentru că Șor nu e nimic altceva decât o creație a lui Plahotniuc, acesta fiind și el o emanație a lui Voronin, și aici ajungem la marea corupție din ultimele mai bine de 2 decenii.

Doar când astfel de oameni nu vor mai avea nicio șansă în politică, când vom fi suficient de inteligenți să nu mai acceptăm astfel de practici, vom deveni și noi un stat în care legea, echitatea și prosperitatea să ia locul corupției, inegalității și sărăciei.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Opinia ta contează. Comentează!