Ziua Independenţei SUA a fost marcată pe fundalul unor manifestații antirasiale
Externe 6 iulie 2020, 21:07 | 706

Festivităţile organizate cu ocazia zilei de 4 iulie, marcată în mod tradiţional de parade, fanfare, grătare şi artificii impresionante într-o atmosferă prietenoasă au fost revizuite în acest an pe întreg teritoriul Statelor Unite. În pofida pandemiei, multe din atracțiile din Washington au rămas deschise accesului publicului pentru un foc de artificii anunţat ca "monumental".

Donald Trump a celebrat sărbătoarea naţională a Zilei Independenţei cu un discurs într-o Americă divizată, pe fundalul unui nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 şi a manifestaţiilor împotriva rasismului.

Departe de tonul împăciuitor, adoptat în mod tradiţional de preşedinţii americani în discursul cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei, liderul de la Casa Albă a atacat China, de unde s-a răspândit pandemia noului coronavirus, reafirmând că autorităţile de la Beijing "ar trebui să fie trase la răspundere".

În pofida pandemiei, National Mall, imensa esplanadă din Washington unde se află muzee şi monumente oficiale, precum şi împrejurimile, au rămas deschise accesului publicului pentru un foc de artificii anunţat ca "monumental".

Discursul prezidenţial virulent a fost urmat de o paradă aeriană a unor avioane din al doilea război mondial şi de un spectacol al escadrilei Blue Angels.

Sărbătorirea de anul acesta a Zilei Independenţei, ce marchează momentul în care, în 1776, 13 colonii britanice au proclamat separarea lor de coroana britanică şi fondarea Statele Unite ale Americii, va rămâne în istorie marcat de frământările sociale şi politice. Ziua de 4 iulie a fost marcată de mitinguri pentru justiţie, egalitate rasială şi împotriva administraţiei Trump. La Washington, aproximativ douăzeci de asociaţii au chemat cetăţenii să participe la demonstraţii, în special în faţa monumentului dedicat lui Abraham Lincoln.

În plină dezbatere despre statuile dărâmate de manifestanţii anti-rasism, preşedintele Donald Trump a denunţat vineri seara, în cadrul unui eveniment la Muntele Rushmore dedicat Zilei Independenţei, "o campanie ce vizează ştergerea istoriei, defăimarea eroilor, suprimarea valorilor şi îndoctrinarea copiilor americani", scriu agențiile internaționale, preluate de AGERPRES. 

Opinia ta contează. Comentează!