Socialiștii vor demisia conducerii BNM, CNPF, ANI, ANRE; Deputat: „Lustrația ar trebui să înceapă din Parlament”
Politic 2 martie 2021, 19:54 | 1686

Socialiștii insistă asupra legii lustrației și spun că dacă proiectul va fi votat de Parlament, conducătorii mai multor instituții, printre care Consiliul Concurenței, ANRE sau ANI, ar urma să fie demiși din funcții. De partea cealaltă, unii deputați din opoziție spun că în condițiile în care actualul Parlament este unul corupt, nelegitim și nereprezentativ, curățarea instituțiilor ar trebui să înceapă cu lustrația deputaților.

Deputații PSRM spun că proiectul de lege privind lustrația prevede ca persoanele care au fost numite în posturi de conducere în perioada guvernării fostului șef al PD, Vladimir Plahotniuc, să fie demiși prin derogare de la lege.

VASILE BOLEA, deputat al PSRM: "În ultima perioadă se atestă forte mari nemulțumiri vizavi de activitatea conducătorilor acestor organe. Eu mă refer și la ANRE și la Consiliul Concurenței care vedem că mai nu se ocupă cu nimic, iar nedorința de a întreprinde unele măsuri duc la faptul că în Republica Moldova, pe parcursul acestor două luni, de vreo cinci ori au fost majorate prețurile la carburanți."

Deputați socialiști vorbesc public despre responsabilitatea ANRE și a Consiliului Concurenței în ceea ce ține de scumpirea carburanților - aceste două instituții fiind, de altfel, în subordinea Parlamentului - în condițiile în care în ultima perioadă au lansat critici dure la adresa președintelui Maia Sandu care s-ar face vinovată de scumpirea benzinei și motorinei. PSRM a luat în vizor și alte instituții care ar trebui să cadă sub Legea Lustrației. Printre acestea - Consiliului Audiovizualului, CNPF, Banca Națională și Autoritatea Națională de Integritate, instituție care ar, de fapt, principala țintă a acestei inițiative. Conducerea ANI spune că ceea ce deranjează sunt controalele efectuate de instituție în ultima perioadă.

REACȚIA ANI: "După mai bine de trei ani de activitate instituția noastră a devenit o țintă pentru unii, care au pornit un val de atacuri și intimidări repetate. Din decembrie 2020, când ANI a avizat negativ mai multe proiecte de lege, a început o serie de intimidări asupra inspectorilor de integritate, ulterior acestea fiind îndreptate asupra conducerii Autorității."

Iar Banca Națională a transmis că ”se detașează de declarațiile politice, care induc riscul de a manipula și a distrage atenția opiniei publice de la problemele reale ale societății”. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, spune că deși este nevoie de concedierea tuturor celor care nu au manifestat eficiență în activitate, problema este alta.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "Este în măsură actualul Parlament corupt, nelegitim și nereprezentativ (aceste etichete și le-a atribuit însuși Parlamentul prin hotărârea din iunie 2020) să facă o evaluare obiectivă a activității conducătorilor de instituții ale statului? După mine, vor să schimbe oamenii puși de Plahotniuc cu oamenii lui Dodon și Șor. Ceea ce este una și aceeași. Oare nu trebuie la început de făcut lustrația Parlamentului?"

Precizăm că la finele anului trecut și deputații Platformei DA au spus că acest proiect privind Legea Lustrației și-ar propune să aducă ”șefi comozi” la agențiile de reglementare.

Opinia ta contează. Comentează!