Post Scriptum cu Alex Cozer: Voronin și-a schimbat retorica

Voronin s-a ținut de cuvânt. Dacă vă gândiți că mă refer la vreo promisiune electorală îndeplinită de bătrânul declarat comunist, vă înșelați. Vorbesc despre ieșirea acestuia azi la protest, prin ploaie, în fața Guvernului, alături de deputații lui Șor.

După ce s-a angajat acum mai bine de o lună de zile în fața lui Șor că va îndemna lumea să iasă consolidat la proteste și că o va face și el, în sfârșit, astăzi a și făcut-o, apărând în fața Guvernului. A făcut-o alături de aceiași deputați din grupul criminal organizat Șor, în fața aceleiași audiențe pe care o vedem la fiecare manifestație organizată de fugarul din Israel.

Ați văzut cred, cu toții, știrea de săptămâna trecută de la Jurnal TV, când sondajistul Petruți îl sfătuia pe escrocul Șor că ar fi bine ca apelul la unitatea protestelor să fie făcut de Voronin. Iar varianta perfectă ar fi fost dacă Voronin chiar și s-ar fi arătat la aceste manifestații. Și la mai bine de o lună după ce a îndeplinit indicațiile lui Șor privind chemarea la răscoală, bătrânul comunist astăzi, mă gândesc că mai mult de nevoie decât de voie, s-a arătat și el în fața mulțimii dornice de hrișcă și tușoncă.

Acțiunile lui Voronin din ultima perioadă, pentru care nu am avut niciodată mari simpatii, recunosc, sunt absolut dezamăgitoare și lipsite de orice logică la prima vedere. Mai ales că după ce nu a mai acces în Parlament, bătrânul general sovietic avusese șansa să plece în istorie decent, după ce a pus serios umărul la înfrângerea lui Dodon în alegerile prezidențiale și eliminarea acestuia din procesul politic.

Chiar aici, din acest studio, cu 2 săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 2020, Voronin îl desființa pe Dodon și-și cerea scuze că a îndemnat alegătorii, în 2016, să-l susțină în scrutin.

Tot atunci, Voronin îl acuza pe Șor că este cel care corupe deputații în Parlament și descria și amănunțit procesul.

Iar câteva săptămâni mai târziu o acuza pe Violeta Ivanov că a fost finanțată în campania electorală de atunci tot din miliardul furat și inista ca Partidul Șor să fie scos în afara legii, calificându-l drept unul artificial

După cum vedeți, Voronin avea o cu totul altă retorică în acea perioadă. Iar discursul său, care se bucura de o anumită autoritate în unele segmente electorale, chiar a contribuit la schimbările politice din ultimii ani.

Ce s-a modificat în viziunile lui Voronin odată cu schimbarea prefixului vârstei, în 2021, atunci când a decis să pactizeze din nou cu Dodon și să meargă împreună în alegeri, e greu de înțeles. La fel cum, inexplicabil e cum la vârsta asta să te legi cu acest grup criminal organizat în frunte cu Șor și să-I faci jocurile exact așa cum ți se dictează.

Voronin a avut șansa să i se ierte o parte din păcate și să plece decent în istorie. La cum se comportă însă în aceste zile, este evident că a irosit această șansă, alegând să plece cot la cot cu cei pe care până mai ieri îi blama, îi acuza că au furat miliardul și că se folosesc de acești bani pentru a cumpăra sufletele celor mai săraci cetățeni ai Republicii Moldova.

Acțiunile sale ar trebui să dea încă o dată de gândit celora care mai au încredere în astfel de politicieni, indiferent de doctrina pe care aceștia o îmbrățișează sau experiența politică pe care o au. Pentru că să faci salturi atât de bruște, să ai schimbări atât de radicale de viziune și să nu fii sancționat, e posibil, probabil, doar în Moldova.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un referendum cât viitorul unei țări

19 martie 2024, 20:42

Așadar, vom avea referendum pentru integrarea europeană în acest an. Și acest...

Opinia ta contează. Comentează!