Charles Michel le-a cerut statelor membre UE să accelereze adoptarea de sancţiuni împotriva Belarus
Externe 10 septembrie 2020, 17:59 | 621

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut celor 27 state membre ale Uniunii Europene să accelereze adoptarea de sancţiuni împotriva Belarus, în condiţiile în care Cipru tocmai a blocat adoptarea de noi măsuri europene împotriva Minskului. Concomitent, Serbia a renunţat să participe la exerciţiile militare, prevăzute împreună cu Rusia în Belarus, a anunţat ministrul sârb al apărării.

"Persecuţia politică din Belarus, care include detenţii din motive politice şi exil forţat (al opozanţilor) trebuie să înceteze. Fac apel la accelerarea procesului sancţiunilor", a postat pe Twitter Charles Michel.

Miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au dat acordul în august pentru sancţionarea responsabililor pentru reprimarea mişcării de protest din Belarus împotriva lui Aleksandr Lukaşenko. Potrivit unor surse diplomatice, lista conţine în prezent în jur de 40 de nume. Dar potrivit acestor surse, Cipru a transmis miercuri că nu poate încă să-şi dea acordul pentru sancţiunile împotriva Belarus, ceea ce blochează adoptarea de astfel de măsuri care necesită unanimitate.

În același timp, Serbia a renunţat să participe la exerciţiile militare prevăzute împreună cu Rusia în Belarus, în urma presiunilor exercitate de Uniunea Europeană, la care aspiră să adere, a anunţat miercuri ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin. Serbia vrea să adere la spațiul comunitar dar întreţine legături strânse cu Rusia și urma să participe în septembrie, împreună cu forţe ruse şi belaruse, la exerciţiile numite "Fraternitatea slavă 2020", în Belarus. Manevrele militare ar fi trebuit să se deruleze cu participarea a 1.500 de soldaţi într-un sector situat în apropiere de oraşul Brest (sud-estul Belarus) în cursul celei de a doua jumătăţi a lunii septembrie, precizează AGERPRES.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie