Lukașenko a fost adăugat oficial pe lista neagră a persoanelor sancţionate de UE
Externe 6 noiembrie 2020, 20:13 | 1305

Aleksandr Lukaşenko, fiul său Viktor şi alţi 13 demnitari responsabili pentru reprimarea manifestaţiilor din Belarus au fost adăugaţi oficial vineri pe lista neagră a persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană. Decizia de sancţionare a lui Lukaşenko şi a anturajului său a fost luată de miniştrii de externe din Uniunea Europeană ca urmare a ''refuzului autorităţilor belaruse de a angaja un oarecare dialog cu opoziţia''.

Alexandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, nu s-a aflat pe lista iniţială de 40 de oficialităţi belaruse vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor, dar Uniunea Europeană susţine că refuzul lui de a lua în considerare organizarea unor noi alegeri ca soluţie de a depăşi criza actuală din Belarus nu lasă alte opţiuni.

Decizia de sancţionare a lui Lukaşenko şi a anturajului său a fost luată de miniştrii de externe din UE pe 12 octombrie ca urmare a ''refuzului autorităţilor belaruse de a angaja un oarecare dialog cu opoziţia'', care contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august, a explicat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Măsurile intrate în vigoare vineri permit blocarea veniturilor lui Aleksandr Lukaşenko şi ale fiului său în Uniunea Europeană. Potrivite site-ului EUObserver, familia Lukaşenko ar fi implicată în două societăţi imobiliare din Cipru. Măsurile restrictive, care acum se aplică unui număr de 59 de indivizi sau entităţi, includ o interdicţie de călătorie şi îngheţarea activelor. În plus, cetăţenii şi companiile din UE au interdicţie de a pune la dispoziţie fonduri pentru cei aflaţi pe listă.

Uniunea Europeană a adoptat iniţial sancţiuni împotriva a 40 de oficialităţi ale regimului din Belarus, printre care ministrul de interne şi adjunctul său, acuzaţi de implicare în reprimarea protestelor şi în fraudarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august, al căror rezultat nu este recunoscut de Bruxelles.

Mai multe ţări membre ale UE şi-au rechemat ambasadorii de la Minsk pentru consultări în semn de solidaritate cu Polonia şi Lituania, obligate de autorităţile belaruse să-şi reducă numărul diplomaţilor aflaţi la post în Belarus.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie