Și-a făcut studiile la cele mai bune universități din lume, dar s-a întors acasă
Făcut acasă 9 iulie 2021, 19:26 | 8468

O tânară din Calărași a revenit acasă, dornică să investească în educație, după studiile făcute în Marea Britanie. Eugenia Caracaș a pornit o afacere alături de cumnata sa, care de asemenea se afla în străinătate. Au creat mai întâi la Călărași un centru de dezvoltare, care oferă cursuri de robotică, aritmetică mentală, dar și ateliere de creație cu pixuri 3D. În scurt timp, astfel de centre au fost deschise în Hâncești și Cahul.

Și-a făcut studiile la cele mai bune universități din lume și deși ar fi putut avea salarii de zeci de mii de euro peste hotare, a decis să înceapă totul de la zero acasă.

EUGENIA CARACAȘ, fondatoarea unui centru de dezvoltare: "Mi-am făcut studiile în Marea Britanie, dețin un postuniversitar în psihologia aplicată la Oxford University și nivelul 16 avansat de engleză generală la Cambridge."

Eugenia Caracaș a reușit să obțină și un credit de 143 000 de lei prin programul ODIMM „Femei în afaceri”, lansat în anul 2016, finanțat din bugetul de stat și cofinanțat de Uniunea Europeană prin proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”. Așa a pus pe picioare o afacere.

EUGENIA CARACAȘ, fondatoarea unui centru de dezvoltare: "Întâi de toate am venit cu ideea pentru a nu mă complace cu situația educațională de la noi și am zis că decât să critic, mai bine să pun umărul și să creez ceva care ar ajuta și ar aduce valoare celor care vor beneficia de serviciile noastre. Întâi de toate m-am gândit la ceva care ar pune în valoare studiile pe care le-am făcut până la moment și apoi m-am gândit la copii mei și la copii comunității unde mă aflu."

În cadrul centrelor, copiii pot desena cu pixuri 3D – unice în Republica Moldova – și pot studia robotica, activitate care contribuie la formarea unei gândiri analitice, la abilitatea de a găsi soluții și de a rezolva diverse probleme. Potrivit fondatoarei centrului, beneficiile activităților desfășurate sunt multiple: copiii își dezvoltă creativitatea, vorbirea, logica și capacitatea de a-și exprima liber opiniile.

EUGENIA CARACAȘ, fondatoarea unui centru de dezvoltare: "Începând de la cursuri de limbi străine: engleză și germană, facem aritmetică mentală, avem robotică, avem ateliere cu pixuri 3D și mai nou am creat diviziuni în orașele Hâncești și Cahul, iar acolo avem academia exploratorului, un club de vară pentru copii cu diverse teme utile: cum să supraviețuiască în natură, cum să citească hărțile și lucruri extrem de interesante. Acolo la Cahul avem și un planetariu unde copii au posibilitatea să cerceteze spațiul și universul în cadrul acestui planetariu."

Chiar dacă pandemia i-a afectat afacerea, Eugenia Caracaș spune că acum este mai hotărâtă ca niciodată să muncească și mai mult pentru a-și atinge scopul, iar scopul său este acela de a deschide astfel de centre în cât mai multe orașe din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!