Post Scriptum cu Alex Cozer: Procurorii amenință

Procurorii patriei amenință că instituția în care activează ar putea rămâne blocată din cauza procedurii de evaluare care se apropie. Practic, spun ei, chiar prin vocea procurorului general interimar, mai bine de jumătate dintre procurori s-ar pregăti să plece din sistem înainte de a fi evaluați. Vorbim, desigur, despre această procedură de vetting, cea care era prezentată de către actuala guvernare drept principalul instrument de reformare a justiției. Procedură, din păcate, extrem, extrem de întârziată. Iar această întârziere se datorează, în bună măsură, chiar celor care trebuie să fie evaluați, judecători și procurori, ce se opun cu atâta vehemență vettingului și încearcă să-l blocheze sau discrediteze prin diferite tertipuri.

Așadar, Ion Munteanu, cel care se află în funcția de procuror general interimar deja de mai bine de un an de zile, amenința zilele trecute, în cadrul unei emisiuni, că, vezi Doamne, în momentul în care începe evaluarea, Procuratura ar rămâne blocată, pentru că, peste 50% din procurori ar urma să demisioneze. Cică chiar s-ar fi făcut și un sondaj „discret” în rândurile procurorilor, în urma căruia s-ar fi ajuns la aceste rezultate.

Blocată din ce, aș întreba eu, pentru că la cât de prodigioasă-I este activitatea, nici nu știu ce s-ar mai putea bloca acolo.

Potrivit lui Munteanu, marea frică a procurorilor e că, după evaluare, dacă nu o vor trece, vor fi demiși. Ba mai mult, riscă să piardă și cotizația unică la eliberare, care reprezintă 50% din toate salariile adunate în cariera lor, adică o sumă considerabilă.

E, și aici, domnule Munteanu, ajungem la marea problemă. De ce peste jumătate din efectivul de procurori se teme de evaluare? Oare nu pentru că nu și-au făcut onest treaba, pentru că sunt corupți, pentru că de-a lungul timpului au admis încălcări?

Și de aici, următoarea problemă! De ce niciunul dintre acești procurori nu a fost eliberat din sistem până acum, inclusiv în mandatul dumneavoastră? De ce nu a fost anchetat niciunul, de ce nu stă niciunul la pușcărie?

Și eu îl cred pe Munteanu atunci când spune că mulți procurori vor pleca de teama evaluării. Păi de ce să nu plece, dacă vor lua cu ei sute de mii de lei, cotizații plătite din buzunarele noastre, apoi se vor face avocați sau consilieri juridici la marii infractori ai patriei? Adică la cei pe care trebuiau să-I investigheze sau chiar s-au făcut că i-au investigat.

Pentru că avem atâtea și atâtea exemple în acest sens. Cel mai celebru fiind cel al lui Vladimir Moșneaga, cel care prin 2016 a avut grijă să îngroape un dosar în care era vizat Andronachi, iar acum este avocatul aceluiași Andronachi. Domnule Munteanu, în cele mai bine de 365 de zile în funcție nu ați văzut nicio problemă aici? Nu v-ați interesat ce e cu dosarul Energokapital, o schemă în urma căreia Plahotniuc, Andronachi și Șevciuk au furat zeci de milioane de dolari din buzunarele noastre? Nu l-ați chemat pe Moșneaga să-l întrebați de ce a îngropat dosarul, iar acum deja e avocatul lui Andronachi?

Și lista poate fi continuată cu Busuioc, Bacalîm, Bodean, Șendrea și multe multe alte figuri odioase din procuratură, care acum deja au îmbrăcat robele de avocați.

Iar acum, ne spuneți cu nonșalanță, domnule Munteanu, că această listă urmează a fi completată cu alte zeci sau poate chiar sute de nume din Procuratură care vor fugi de evaluare?

Dar de justiție adevărată, domnule Munteanu, de ce fug procurorii? De ce în cea mai coruptă țară din Europa, după cum arată constant toate topurile internaționale, nu avem nici măcar o condamnare mai serioasă din rândurile procurorilor sau judecătorilor pentru actele de corupție admise?

Desigur, întrebările sunt unele retorice. Sistemul de justiție moldovenesc, din păcate, acționează în continuare în baza unor principii nescrise, care nu au nimic cu legea. Și care spun că cei din sistem trebuie să se apere și acopere reciproc.

Așa că, evaluarea e mai mult decât necesară. Păcat că în lege nu s-a stipulat ca măcar cei care vor fugi de evaluare să nu mai beneficieze uriașele cotizații de eliberare, care vor însuma zeci de milioane de lei.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!