Zece milioane lei vor fi investite în proiecte de inovare digitală în agricultură
Economic 22 martie 2022, 16:42 | 688

Creșterea excesivă a prețurilor, ruperea lanțului de aprovizionare și schimbarea pieței de desfacere impune aplicarea noilor tehnologii în agricultură. Un punct de pornire ar putea fi semnarea la Chișinău a Acordului de parteneriat între Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului. Conform documentului, în proiecte de inovare digitală vor fi investite zece milioane de lei.

SCOTT HOCKLANDER șeful Misiunii USAID în Republica Moldova: "Suntem toți cu inima frântă, când ne uităm peste hotar și vedem ce se întâmplă în Ucraina. Impactul este destul de semnificativ pentru Republica Moldova, pen. Vedem impactul asupra acestui sector, care reprezintă bunăstarea și sursa de venit pentru foarte mulți oameni. Este foarte necesar să abordăm acest impact și să ușurăm cât mai mult trecerea pentru sectorul economic."

Acordul de parteneriat, numit “Promovarea transformării digitale și a sustenabilității sectorului agricol din Republica Moldova”, a fost semnat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și de Proiectul Tehnologiile Viitorului (finanțat de USAID și Suedia) sub egida Ministerului Agriculturii.

SCOTT HOCKLANDER șeful Misiunii USAID în Republica Moldova: "Acest tip de parteneriat mă bucură. Deci, FTA va contribui cu cinci milioane, la fel va fi și din partea ministerului, pentru a fi transformat acest sector. Este o onoare și un privilegiu să fiu aici pentru a da start acestui parteneriat."

MAXIM POPOV directorul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii: "Sunt convins că digitalizarea agriculturii are doar efecte benefice pentru țara noastră. Vreau să privesc acest proiect ca o investiție a guvernului Republicii Moldova făcută împreună cu USAID pentru fermierii din țară. Consider că productivitatea și competitivitatea au doar de câștigat."

VIOREL GHERCIU ministrul Agriculturii: "Sperăm că agricultorii vor beneficia pe deplin de proiecte, investiții practice în acest domeniu. Automatizări, drone, diverși senzori. Ne-am propus mai multe la acest capitol și digitalizarea este un subiect important, pe viitor ne dorim să avem și un registru digital al întreprinderilor agricole, care ne va permite să direcționăm mai eficient acele subvenții, care sunt oferite."

Proiectul Tehnologiile Viitorului și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii vor dezvolta până în aprilie curent foaia de parcurs pentru transformarea digitală în agricultură. Este vorba de intervenții strategice, de un catalog personalizat al tehnologiilor agricole de mare impact, precum și de oportunități de adoptare a tehnologiei în sectorul agricol prin programe de finanțare și asistență pentru agricultori. În iunie va fi lansat programul de asistență financiară „Tehnologiile Viitorului în Agricultură” cu un buget total de zece milioane lei, acordat în mod egal de ambii parteneri. Acest program de sprijin va oferi finanțare sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă, componentă de grant și mentorat specializat astfel încât fermierii să fie motivați să adopte soluții digitale.

Opinia ta contează. Comentează!