Un italian crește melci la Nisporeni, pe care urmează să-i vândă în străinătate
Făcut acasă 14 septembrie 2021, 19:55 | 1648

Un italian crește melci la... Nisporeni. Ivan Ceccaroni, așa îl cheamă pe antreprenor, crede că în doar cinci ani, Republica Moldova ar putea intra pe piața internațională drept unul dintre cei mai buni exportatori de melci. Afacerea este cu perspectivă, zice Ivan Ceccaroni. Ce îl face pe om să fie atât de optimist a aflat colega noastră, Diana Popa.

DIANA POPA, reporter JurnalTV: "Helicicultura, adică creșterea melcilor, este viitorul agriculturii moderne. Cel puțin de asta este convins italianul care, la Nisporeni, pe trei hectare de pământ, a cultivat 123 de așa-zise grădini, pline cu melci. În fiecare este plantată conopidă și frunze de salată, acestea fiind preferate de animale."

Ivan Ceccaroni stă de zece ani în Republica Moldova. A auzit nu o singură dată despre pământul roditor de aici și dacă tot petrece atât de mult timp pe aceste meleaguri, a decis să pornească o afacere. Primăvara a adus mai mulți melci din Italia și s-a pus pe treabă.

IVAN CECCARONI, antreprenor: "De ce toți în Moldova se plâng că au probleme cu vinul, cu vânzarea merelor, când melcii sunt viitorul. Cred că în cinci ani toți vor vorbi despre asta și Moldova va fi lider în creșterea melcilor."

Condițiile meteo de aici sunt perfecte pentru creșterea melcilor, spune Ivan Ceccaroni. Cel mai important este ca melcii să aibă mereu căldură și umiditate. Doar așa se poate obține carnea calitativă, foarte solicitată pe piața internațională.

IVAN CECCARONI, antreprenor: "Acești melci au gust perfect de vanilie și nuci. Carnea este gustoasă, albă. Prețul pe piață este de 2 euro per kilogram, iar noi le vindem cu 4 euro."

Ivan crește nu un oarecare soi de melci, ci unul considerat a fi cel mai delicios - ”aspersa maxima”. Datorită acestui fapt, îi poate vinde la un preț european, iar asta înseamnă că își recuperează rapid banii investiți. Însă, există și riscuri. Este vorba despre insecte și rozătoare, care pot compromite tot efortul depus. Din această cauză, grădinile sunt protejate cu plasă specială.

VILEN CEBOTARI, expert în melci: "Aici vedem două buzunare, care împiedică melcii să iasă din grădină. Unii totuși fug, dar în fiecare dimineață, când verificăm teritoriul, îi punem la loc."

Ivan nu crește melcii doar pentru carne, ci și pentru secreția lor, pe care își propun să o folosească pentru produse cosmetice.

ANASTASIA COJUHARI, antreprenor, soția lui Ivan Ceccaroni: "Melcul, când se deplasează pe pământ, de fiecare dată își deteriorează pielea și secreția, în mod natural, o regenerează. Asta demonstrează că toate tratamentele cu secreție sau cremă de melc regenerează pielea."

Iar pentru a extrage mucusul fără a dăuna melcilor, e nevoie de o tehnologie specială.

IVAN CECCARONI, antreprenor: "Injectăm în aer azot cu oxigen și melcii se relaxează, elimină mucusul, este un fel de „spa” pentru ei."

Deși e la început de cale, iar prima recoltă o va strânge abia vara viitoare, Ivan Ceccaroni zice că toți melcii au fost vânduți. Potrivit specialiștilor, de pe un hectar pot fi colectate între 10 și 12 tone de melci. Deocamdată, aceasta este a doua companie din Republica Moldova, care se ocupă de creșterea melcilor.

Opinia ta contează. Comentează!