Australienii au îndurat marţi cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor
Externe 19 decembrie 2019, 00:21 | 1047

Australia se confruntă cu un val de căldură extremă. În unele regiuni ale țării, mercurul din termometre a depășit 45 de grade Celsius, iar meteorologii avertizează că temperaturile vor continua să crească și în zilele următoare.

Australienii au îndurat marţi cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor meteorologice. Media temperaturilor maxime a fost de 40,9 grade Celsius, fiind doborât astfel recordul precedent de 40,3 grade, stabilit în ianuarie 2013. Meteorologii spun însă că recordul este puţin probabil să dureze mult timp.

Cel mai fierbinte punct din Australia a fost marţi localitatea Birdsville, unde s-au înregistrat 47,7 grade Celsius, cu peste 16 grade peste medie.

De vină pentru valul de căldură ar fi un fenomen din Oceanul Indian, numit „Niño”, când apa de la suprafaţă devine mai caldă în jumătatea vestică a oceanului decât în cea estică. Dezechilibrul termic este însă cel mai puternic din ultimii 60 de ani, avertizează meteorologii.

În contextul în care ţara se confruntă cu o criză climatică gravă și cu incendii de vegetație fără precedent, prim-ministrul australian Scott Morrison a ales să evite căldura și a plecat într-o vacanţă în Insulele Hawaii, atrăgând criticile cetăţenilor de rând. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie