Post Scriptum cu Alex Cozer: Justiția corectă, cheia spre progres

Este absolut evident că fără o justiție care să-și facă măcar cât de cât corect treaba, Moldova nu are nicio șansă de progres. Vom continua să ne pierdem oamenii, care vor merge în țări în care drepturile lor sunt respectate, în care economiile funcționează, cu medicină performantă și sisteme de asistență socială moderne. Fără justiție care să funcționeze nimic din toate acestea nu poate fi posibil. Și noi ne-am convins pe pielea noastră, mai bine decât oricine în Europa, în cei 30 de ani de independență, de acest lucru. O țară cu un sistem de justiție ca la noi este una în care politicienii care se află la putere vor avea impunitate indiferent de cât de mult vor fura. Nimeni nu se va atinge de ei, pentru că într-un stat corupt, sistemul politic și justiția nu sunt puteri separate, ci mai degrabă aliate în a parveni în detrimentul intereselor statului și a cetățeanului.

Iar de aici se începe totul și se ramifică precum o boală incurabilă în învățământ, medicină, economie, protecție socială și toate sferele care pot sau nu să facă funcțional un stat. De fapt exact ceea ce se întâmplă acum la noi.

Actuala guvernare a promis în campania electorală o luptă feroce cu corupția și schimbări radicale în bine în justiție. Promisiuni care au și cântărit greu în victoria covârșitoare din cadrul alegerilor parlamentare din vara lui 2021. Iar evaluarea integrității procurorilor și judecătorilor era punctul de pornire al acestor schimbări.

Din păcate, acest proces decurge extrem de anevoios. Și deocamdată staționează la evaluarea candidaților la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Comisia este formată din 3 experți veniți din alte țări și alți 3 locali. Cei din afara țării vin din Olanda, SUA și Georgia. Membrii din Olanda și SUA au acumulat experiență vastă în țările lor de origine, cu sisteme de justiție incomparabile cu Moldova. Membra din Georgia a fost implicată activ în procesul de reformare a justiției de acolo. Așadar, oameni cu mare experiență, foarte bine plătiți pentru activitatea pe care o fac, asupra integrității cărora nu pot exista dubii.

Iată însă că judecătorii moldoveni, cei care deja au fost respinși de către comisie sau se simt cu musca pe căciula, probabil se consideră mai integri decât acești oameni și au decis să conteste în instanță deciziile lor.

Unul dintre ei este celebrul judecător Anatolie Țurcan. Care, spre exemplu, a refuzat să răspundă la zeci de întrebări ale membrilor comisiei în privința averii sale inexplicabil de mari. Țurcan, care a mai fost timp de 8 ani membru al CSM, între 2009 și 2017. Adică exact perioadă cea mai neagră din istoria justiției acestei țări, când totul a fost pervertit la maximum și adus sub controlul lui Plahotniuc. Tot el e cel care nu demult spunea că nu a întâlnit în toată activitatea sa la CSM vreun caz de judecător și procuror corupt. Probabil nici măcar nu s-a uitat vreodată în oglindă.

Nu voi mai trece în revistă încă o dată și deciziile sale dubioase luate de-a lungul timpului. Și nici nu mă voi axa pe ceilalți judecătători respinși până acum de către comisie și care au atacat deciziile în istanță. Pur și simplu mi-ar lua ore să fac acest lucru.

Ceea ce fac acești judecători, susținuți oficial sau neoficial de avocați la fel de dubioși precum ei, care au înavuțit de-a lungul timpului fiind intermediari între corupții pe care-i apărau și procurori și judecători, nu este nimic altceva decât o încercare de a bloca procesul de curățare a justiției. Mai ales că pe post de susținători ai lor apar și politicieni din aceeași categorie a integrității, care au înavuțit pe seama cetățeanului.

Procesul de evaluare a justiției, chiar dacă merge extrem de anevoios, trebuie să ajungă până la capăt. Este singura șansă reală de a pune lucrurile în țara asta pe un făgaș al normalității. Cu o astfel de justiție nu avem nicio șansă să ne integrăm în Uniunea Europeană. Iar dacă nu vom avansa în lupta cu corupția, va dispărea foarte rapid și susținerea extraordinară de care ne bucurăm astăzi din partea Occidentului și fără de care ne-am prăbuși în totalitate. Avem o singură cale!

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!