Secții de votare, suspiciune de fraudare
Politic 17 septembrie 2020, 20:46 | 962

Comisia Electorală Centrală cere ca în Rusia să fie deschise 38 de secții de votare, pentru scrutinul din 1 noiembrie, de aproape patru ori mai multe decât la alegerile parlamentare de anul trecut. În timp ce societatea civilă atrage atenția asupra modului fraudulos, în care s-au făcut înregistrările prealabile pentru deschiderea secțiilor de votare în Rusia, președintele Igor Dodon le cere instituțiilor de drept să investigheze ”falsificarea înregistrărilor cetățenilor din țările Uniunii Europene”.

Ieri, la miezul nopții, s-a încheiat înregistrarea prealabilă a cetățenilor, care în ziua de 1 noiembrie vor vota în străinătate. Italia conduce de departe cu cele mai multe înregistrări - peste 12 mii de persoane, care cer secții de votare în orașele în care se află. Urmează Marea Britanie, cu 9 mii 400 de înregistrări, Germania - cu 6 mii 400, Rusia - 6 mii 200, România - 5 mii 300 și Franța, cu puțin peste 5000 de înregistrări. De notat că Rusia este singura țară, pentru care s-au expediat masiv cereri pe suport de hârtie pentru deschiderea secțiilor de votare, 2400, despre care anterior s-a semnalat că ar fi conținut semnături false. În aceste condiții, CEC-ul cere ca în Italia să fie deschise 45 de secții de votare, în Rusia - 38 și doar câte 10 și 11 - în Marea Britanie și, respectiv, Germania. Expertul în politici publice Ștefan Gligor a declarat pentru Jurnal TV că înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru deschiderea secțiilor de votare în Rusia a fost fraudată prin două metode. Prima - prin colectarea unor cereri scrise, care depășesc de opt ori toate celelalte cereri colectate în restul lumii. Cea de-a doua metodă este mai sofisticată, spune expertul.

ȘTEFAN GLIGOR, expert în politici publice: "Folosirea unor adrese de e-mail false și furtul datelor personale ale cetățenilor noștri, inclusiv aflați în Uniunea Europeană, pentru înregistrarea lor fictivă în Federația Rusă. Avem probe în acest sens. Le vom prezenta la Comisia Electorală Centrală, iar acest lucru se face pentru că în înregistrarea prealabilă numărul cetățenilor înregistrați prealabil este unul din cei trei factori de temei pentru deschiderea secțiilor de votare în străinătate."

Igor Dodon spune, însă, că înregistrarea cetățenilor în spațiul comunitar trebuie să fie ”luată la puricat”.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: "Eu cer organelor să facă investigații și să spună foarte clar cum au fost depuse aceste cereri. Și mie îmi va fi foarte interesant dacă se va constata că o bună parte din înregistrările online din țările UE au fost făcute prin IP sau computere de la Chișinău. Și atunci tot o să apară întrebarea - ce se întâmplă?"

De partea cealaltă, Ștefan Gligor spune că cele 38 de secții de votare care vor fi deschise în Rusia ar putea fi folosite pentru a a asigura 100 de mii de voturi.

ȘTEFAN GLIGOR, expert în politici publice: "- Acest număr imens de secții poate fi folosit pentru fraudarea însăși a rezultatelor, precum a fost, de exemplu, la alegerile parlamentare, în circumscripția domnului Diacov, unde avem un caz de fraudare vădită prin falsificarea procesului verbal. - Igor Dodon spune că este exclusă orice fraudare a alegerilor. Asta pentru că fiecare dintre formațiunile politice va avea observatori în toate secțiile de votare, inclusiv în cele din Federația Rusă. - Partidele noastre de opoziție de multe ori nu au resurse suficiente ca să asigure observatori pe teritoriul Republicii Moldova, nemaivorbind de Federația Rusă, unde vor fi deschise 38 de secții."

Ștefan Gligor mai atrage atenția că CEC-ul a întocmit documentul cu repartizarea secțiilor de votare peste hotare încă la data de 11 septembrie, cu aproape o săptămână înainte de încheierea înregistrării prealabile. În afară de aceasta, el spune că dacă ar fi să ne conducem după logica CEC-ului, cei din țările Uniunii Europene ar merita mult mai multe secții de votare.

ȘTEFAN GLIGOR, expert în politici publice: "În cazul în care comparăm datele, luăm datele din Italia, din Franța, din Marea Britanie, care este pe locul doi astăzi la înregistrări, practic noi ar trebui să deschidem câte 100 de secții de votare în Italia, în Marea Britanie... Trebuie să existe o proporționalitate. În momentul în care aceasta nu există, este clar că avem tot dreptul să punem sub semnul întrebării onestitatea Comisiei Electorale Centrale în acest sens."

Astăzi și Asociația Promo-LEX a atenționat că decizia CEC-ului privind numărul secțiilor peste hotare ”Poate trezi suspiciuni de politizare”. Comisia Electorală Centrală respinge acuzațiile și spune că este vorba de speculații și învinuiri false. Totodată, CEC-ul anunță într-un comunicat că a ”sesizat Serviciul Informații și Securitate și Ministerul de Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă, depuse atât în formă scrisă, cât și online”. După ce liderii PAS i-ai cerut ieri președintelui CEC, Dorin Cimil, să-și dea demisia, el a anunțat astăzi că nu va pleca din funcție și că ”nu sevalăsa influențat de vreo forță politică”.

Opinia ta contează. Comentează!