Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces care se va desfășura până la 7 iulie și la care este extrem de important să participăm cu toții. Deși este un proces absolut normal, care se desfășoară constant în orice țară din lumea asta, la noi, recensământul din acest an nu a fost ferit nici el de elementele războiului hibrid, declanșându-se deja o operațiune de compromitere a sa.

Unora, spre exemplu, nu le plac întrebările. Cică de ce vor fi întrebați cetățenii unde se aflau în noaptea de 7 spre 8 aprilie? Răspunsul este unul simplu. Atunci când rezultatele procesului vor fi gata, ele vor fi valabile anume pentru data de 8 aprilie 2024. Iar întrebarea e necesară pentru a stabili exact domiciliul persoanelor recenzate.

De altfel, întrebările au fost realizate de profesioniști și ele sunt în concordanță cu cele din chestionarele utilizate le recensămintele de oriunde altundeva în lumea asta, în special Europa. Toată teoria conspirației în jurul acestui proces, alimentată pe de o parte de către instrumentele rușilor, pe de altă parte de pleiada de idioți utili, nu este nimic altceva decât rodul relei intenții sau necunoașterii. Și în acest caz, nihilismul este alimentat de cei care vor răul Republicii Moldova pentru a slăbi din încrederea în funcționalitatea statului.

Recensăminte se desfășoară în toată lumea de sute de ani, iar în Republica Moldova este al treilea proces de acest fel în ultimii 20 de ani.

De ce este necesar recensământul? Pentru că statul trebuie să cunoască ce număr de cetățenise mai află în Republica Moldova, câți dintre ei sunt plecați, unde locuiesc și de cât timp sunt stabiliți acolo.

De ce sunt aceste date importante? Pentru că, spre exemplu, în funcție de numărul de cetățeni dintr-o localitate, vor fi distribuiți mai mulți sau mai puțini bani în bugetele locale. Se va stabili unde trebuie investit în infrastructură, drumuri, canalizare, apă, școli, grădinițe, spitale sau puncte medicale. Sau chiar cum trebuie să circule transportul public și câte unități de transport sunt necesare.

Așadar, pe lângă faptul că participarea la recensământ este obligatorie, vă veți face un bine fiecăruia dintre voi, precum și localităților unde sunteți stabiliți, prin răspunsul la chestionare. Este important acest recensământ și în vederea următoarele scrutine electorale. În condițiile în care în care în registrul alegătorilor ne confruntăm cu o adevărată anomalie. Deoarece în acest registru sunt trecute peste 3 milioane de persoane cu drept de vot, pe când populația reală a țării, inclusiv minorii, este de în jur de 2,6 milioane.

Sunt importante și răspunsurile pe care le oferiți recenzorilor. Iar cei care dețineți cetățenie română sau vă simțiți români, nu ezitați să menționați asta. La fel cum este foarte important să menționați corect și limba pe care o vorbiți. Iar de data asta chiar nu mai aveți de ce să ve temeți să spuneți adevărul, că limba pe care o vorbiți este româna. Așa cum și cei din minoritățile naționale, fie că sunt ei ucraineni, găguzi sau ruși, nu trebuie să se teamă să se identifice așa cum sunt. Pentru că acest recensământ trebuie să fie și un element de definire a identității naționale.

Este de ajuns cât am plutit în ambiguitate zeci de ani. O ambiguitate care ne-a trimis la capătul civilizației și prosperității, a provocat insecuritate și lipsa siguranței în ziua de mâine. Dacă ne vom identifica așa cum suntem de fapt, români, va fi un semnal în plus pentru lumea liberă, că aici trăiește un popor european care tinde să se integreze acolo unde-i este locul, în civilizația occidentală.

Să nu vă fie teamă să participați la recensământ. Tot ce spuneți acolo este confidențial, nimeni nu vă va întreba chestiuni de viața voastră personală, iar datele colectate vor fi utilizate doar în interesul vostru personal și al comunităților în care vă regăsiți. Și, nu mai puțin important, ce ține de acest proces, informați-vă din surse veridice, verificate, de la oameni profesioniști, care știu ce spun și care nu sunt rău intenționați.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Opinia ta contează. Comentează!