Post Scriptum cu Alex Cozer: Absurditate în justiția moldavă

Justiția moldavă, cea mai umană din lume în raport cu infractorii bănoși, a lovit din nou. Într-o perioadă în care haosul absolut domină acest sistem, cei care se consideră procurori sau judecători dau lovitură după lovitură și continuă să tranzacționeze justiție. Că li se poate. S-a demonstrat în ultimii ani că, mai mult decât o „demisie de onoare”, nimic nu li se poate întâmpla. Și iată așa ajungem la decizii de o absurditate rar întâlnită care, cu siguranță, în societăți mai avansate și civilizate ar fi trezit multe dezbateri publice. Dar la noi sunt trecute foarte ușor cu vederea.

Acum câteva zile, celebrul Iurie Topală, fost șef al Căilor Ferate din Moldova, în perioada de glorie a lui Plahotniuc, între 2015 și 2019, cercetat penalt pentru activitatea sa, a fost lăsat să plece din Republica Moldova, printr-o decizie a instanței de la Buiucani.

Topală este cel care bătuse practic ultimul cui în sicriul Căilor Ferate, aducându-le în 2019 în pragul falimentului, provocând pierderi de sute de milioane de lei și delapidări uriașe. După evadarea lui Plahotniuc din țară, în 2019, Topală a plecat și el de la Căile Ferate, iar apoi și din Moldova.

Asta pentru că, potrivit investigațiilor, Topală, fiind în fruntea Căilor Ferate, s-a pus, ca mai toți șefii de întreprinderi din acea perioadă, în slujba grupării criminale a lui Plahotniuc. Iar în paralel făcea și el bani la greu, favorizându-și propria firmă, condusă de finul său, cu contracte grase la Căile Ferate, în detrimentul altor companii. //Doar în 2018 și 2019, compania lui Topală avusese o cifră de afaceri de peste 230 de milioane de lei, asta chiar dacă avea între 4 și 6 angajați. La un moment, aproape o pătrime din piața transporturilor din Moldova era controlată de firma finului lui Topală.

Alte sute de milioane de lei, au mers prin scheme și suprataxe în off-shore-uri conectate la Plahotniuc. În total, potrivit actualui director de la Căile Ferate, Oleg Tofilat, pierderile provocate de Topală pe timpul administrației sale, ar depăși chiar un miliard de lei.

Ei și iată că, în ianuarie 2021, după ce fusese anunțat în căutare internațională de către Interpol, Topală a fost extrădat în Moldova de către autoritățile belgiene și adus în cătușe pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Doi ani și jumătate mai târziu, dosarul rămâne la nivelul examinării în primă instanță. Neexistând deocamdată nicio sentință. Iar adevărată lovitură, după cum spuneam, cea mai umană justiție din lume în raport cu infractorii bănoși a dat-o chiar vinerea trecută. Când celebra judecătorie Buiucani i-a permis lui Topală să părăsească Republica Moldova, chipurile pentru îngrijiri medicale.

Situația este una de-a dreptul absurdă chiar și pentru o justiție atât de coruptă și ineficientă precum e cea din Moldova. Pentru că acest individ, atunci când la Chișinău se schimbase puterea și existau premizele unor transformări reale și în justiție, a fugit din țară. Și s-a eschivat luni de zile de la solicitările de a se prezenta în fața anchetatorilor. Atât de mult încât a fost nevoie de intervenția Interpolului pentru a-l aresta și extrăda în țară.

Și acum, la 2 ani și jumătate după ce era adus încătușat pe aeroport, este lăsat iarăși liber să plece? Voi, ăia care vă considerați procurori, judecători, înțelegeți ce faceți? Sigur că înțelegeți. Dar în tot haosul actual, vă permiteți orice, inclusiv astfel de decizii de-a dreptul sfidătoare. Pentru că azi e mai ușor ca niciodată în Moldova să tranzacționezi justiție. Să faci bani la greu, pentru că oricum nimic nu ți se întâmplă. Maximum ce poți păți este o demisie din funcție. Ca mai apoi să te faci avocat sau să-ți petreci restul vieții în confortul a tot ce ai acumulat în timpul prodigioasei cariere în sistemul de justiție.

Și astea se întâmplă în țara constant considerată a avea unul dintre cele mai corupte sisteme de justiție din Europa. Și în care, în continuare, oricât de paradoxal ar părea, niciun judecător nu a fost condamnat definitiv pentru corupție.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Opozanții lui Putin, persecutați

30 aprilie 2024, 20:45

Membrii cunoscutei trupe ruse Bi-2 au depus o cerere la Președinția Republicii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Opinia ta contează. Comentează!