În sectorul IT au fost create mii de locuri de muncă, iar salariile medii au ajuns la 35 de mii de lei
Economic 22 martie 2022, 19:46 | 898

Republica Moldova este prinsă într-un lanț de crize, care au început anul trecut, în pandemie, când au crescut prețurile la aprovizionare și la resursele energetice. Acum, problemele sunt multiplicate de războiul ruso-ucrainean, care generează scumpiri la tot mai multe produse, dar și o distorsiune în lanțurile logistice. Atenționările au fost făcute de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia, în noua realitate economică în care ne-am pomenit, devin tot mai importante investițiile țintite și dezvoltarea sectoarelor economice, care au un mare potențial de creștere.

Ministrul Economiei a notat în cadrul unei conferințe online privind criza din regiune că după ce multe companii și afaceri au fost afectate de războiul ruso-ucrainean, sunt foarte importante investițiile străine în Republica Moldova. Potrivit datelor prezentate de Gaibu, stocul total de investiții străine directe în Republica Moldova a ajuns în trimestrul trei al anului trecut la 4,7 miliarde de dolari. Din această sumă, ponderea investițiilor Uniunii Europene reprezintă 86%, iar a țărilor CSI - doar 1%. Ponderea celorlalte state ale lumii care au adus bani în economia Republicii Moldova este de 13%. Unul dintre cele mai dinamice domenii de investiții este cel al tehnologiilor informaționale, notează Sergiu Gaibu. De altfel, în sectorul IT au fost create mii de locuri de muncă în ultimii ani, iar salariile medii au ajuns la 35 de mii de lei.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Pentru parcul IT facem o evaluare pentru a extinde pe anumite domenii adiacente pe sectorul IT, astfel încât să dăm un suflu suplimentar acestui sector, care oricum are o creștere fantastică și la nivel internațional, dar și în Republica Moldova."

Ministrul Economiei a dat asigurări că facilitățile fiscale pentru sectorul IT, parcurile industriale și zonele economice libere vor rămâne în vigoare în pofida situației de criză.

Opinia ta contează. Comentează!