De Crăciun pe stil vechi, florile din serele lui Gheorghe Tonu din satul Bardar, sunt numai bune de cules
Făcut acasă 7 ianuarie 2022, 19:53 | 1779

Au înflorit lalelele în ianuarie! De Crăciun pe stil vechi, florile din serele lui Gheorghe Tonu din satul Bardar, Ialoveni sunt numai bune de cules! Anul acesta, florarul a pus în practică o tehnologie modernă ce presupune creșterea bulbului în apă, astfel grăbind înflorirea cu o săptămână. Colega noastră, Eugenia Apostu a aflat povestea afacerii de peste 40 de ani a familiei Tonu.

GHEORGHE TONU, florar din satul Bardar, Ialoveni: "Anul acesta au început a înflori pe data de 30 decembrie lalelele. Anul trecut au înflorit chiar pe 7 ianuarie. Deci, anul ăsta cu o săptămână mai devreme. Așa le-am făcut să înflorească mai devreme cu o săptămână. În Bardar sunt primul cu lalele înflorite, dar în general mai sunt în Ghidighici, care au flori înflorite. Mai sunt oameni care cultivă. Acestea sunt lalelele pentru luna februarie, avem într-o seră pentru luna februarie și mai avem pentru luna martie. Deci noi vom avea lalele încontinuu ianuarie, februarie, martie."

Diminețile încep atunci când toți încă dorm, iar prima cafea este abia spre amiază în familia Tonu.

GHEORGHE TONU, florar din satul Bardar, Ialoveni: "Diminețile-s devreme tare, uneori începem a culege flori și la 05:00 și la 06:00 dimineața. Avem grijă de flori, trebuie să le culegem, să le împachetăm, să le gătim pentru piață. O parte din cumpărători vin și cumpără de acasă și îi deservim aici. Avem de lucru tot timpul, nu suntem liberi. În primul rând trebuie să-ți placă ceea ce faci și omul când face ceea ce-i place și mai câștigă și pe de-asupra, el e satisfăcut."

În familia Tonu dragostea pentru flori se moștenește genetic. Nepoțeii, sosiți de sărbători la bunei știu toate tehnologiile după care sunt crescute florile:

GHEORGHE TONU, florar din satul Bardar, Ialoveni: "Am șapte nepoței, trei din Canada, doi din România și doi din Anglia. -Au plecat copiii peste hotare? -Da, toți trei copii au plecat peste hotare. -Revin de sărbători? -Revin, da, acum sunt bucuroși. Acum avem cinci nepoței acasă, numai cei din Anglia nu au putut veni, restul sunt cu noi."

ILINCA: "La cules am ajutat și la plantat în pământ și deja Ștefan îl ajută pe bunelul cu focul, roaba."

ȘTEFAN: "Eu duc roaba, o încarc cu cărbune și mai pun pe foc. -Trebuie mult să punem pe foc? -O roabă de obicei punem. -Și îți place ce face bunelul aici? -Da, este interesant. -Ce anume e interesant? -Cum cresc lalelele pe apă, vedem rădăcinile, vedem totul. Cel mai important este să menținem temperatura și laleaua să aibă întotdeauna destulă apă."

Familia Tonu crește florilor de mai bine de 40 de ani. La început a fost o pasiune, care ulterior s-a transformat într-o frumoasă afacere de familie.

GHEORGHE TONU, florar din satul Bardar, Ialoveni: "Am pornit-o cu soția împreună, când abia ne mutasem la casa noastră, prin anii 79 ne-am mutat, iar prin 81 deja ne ocupam cu florile. La început cultivam flori doar în câmp deschis, pe urmă am început a avea sere mai mici, mai mari și până astăzi continuăm."

Opinia ta contează. Comentează!