Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au amânat examinarea cererilor a 25 de judecători privind numirea în funcție
Justiţie 23 mai 2023, 18:12 | 1267

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat examinarea cererilor semnate de către 25 de judecători, privind numirea în funcție a acestora până la atingerea plafonului de vârstă. Subiectul era programat pentru astăzi, dar a fost amânat până la publicarea unei note a Comisiei parlamentare numiri și imunități. Membrii CSM au cerut opinia deputaților privind numărul de voturi aplicabil pentru judecătorii, care vor să fie reconfirmați în funcție.

Dilema privind numărul de voturi cu care ar putea fi numiți în funcție judecătorii până la atingerea plafonului de vârstă a apărut imediat ce a fost modificată Constituia, iar ulterior și cadrul legislativ. Inițial, judecătorii erau numiți în funcție pe un termen de cinci ani, iar apoi până la atingerea plafonului de vârstă. După ce această prevedere a fot exclusă din noua lege, membrii CSM s-au pomenit că nu știu care ar fi cvorumul sau numărul exact de voturi, cu care ar putea lua decizii în acest sens.

ION GUZUN membru CSM: "Propun să amânăm audierea candidaților care au fost incluși în agendă și să solicităm opinia Comisiei numiri și imunități a Parlamentului și a Direcției generale juridice a Parlamentului în partea ce ține de numărul de voturi aplicabil pentru judecătorii care au fost respinși de către președintele Republicii Moldova și urmează să fie reconfirmați în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă de către CSM."

Părerile s-au împărțit. Maria Frunze a menționat că discuțiile trebuie să aibă la bază Legea cu privire la Statutul judecătorului, care prevede că ”judecătorii pot fi numiți în funcție cu votul a 2/3 din membrii săi”.

MARIA FRUNZE membru CSM: "Articolul 19 al Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii prevede că în cazul în care președintele Republicii Moldova respinge candidatura propusă CSM în condițiile articolului 11 al legii cu privire la Statutul judecătorului, poate propune aceeași sau altă candidatură cu votul a 2/3 din membrii săi."

De aceiași părere este și Ioana Chironeț.

IOANA CHIRONEȚ membru CSM: "Eu susțin poziția Mariei. Noi avem prevederea legală care spune că cvorumul pentru emiterea hotărârilor. Prevederile legate de propunerea repetată pentru numirea la plafon a judecătorilor a fost exclusă, respectiv avem regula generală, care ne duce la Codul administrativ. Cred că avem posibilitatea să examinăm chestiunea dată și să deblocăm situația din sistem care este destul de gravă."

Existența unei urgențe ne determină să fim mai atenți la adoptarea unor hotărâri, a remarcat Alexandru Postică.

ALEXANDRU POSTICĂ membru CSM: "În vederea găsirii unor soluții legale nu cred că este o urgență să amânăm pe o perioadă de o săptămână, două, să vedem avizul comisiei parlamentare de specialitate după c are vom lua o hotărâre."

Amânarea audierii candidaților privind numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă a fost aprobată cu votul a șase dintre cei opt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Magistrații CSM i-au audiat pe Victoria Hadârcă și Olga Ionașcu, care după respingerea candidaturilor acestora, anul trecut, nu au depus cereri de reconfirmare în funcție, care, potrivit membrului CSM, Ion Guzun, la acel moment era o procedură obligatorie. În vara anului trecut, Președinția a expediat un demers la CSM cu privire la respingerea candidaturilor a 13 judecători, dintr-un total de 40, privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Candidaturile celor 13 magistrați au fost respinse din motivul unor sancțiuni disciplinare aplicate în privința acestora. Printre cei respinși sunt Rodica Berdilo, care în iunie 2018 a declarat nevalid mandatul de primar de Chișinăul al lui Andrei Năstase, Alexei Paniș, care a examinat și a emis încheierea în litigiul dintre Vladimir Țurcan și Domnica Manole pentru șefia Curții Constituționale. Paniș este unul dintre magistrații care a pronunțat hotărârea în cazul lui Igor Vornicescu, primului inculpat în dosarul „Laundromat”, care și-a primit sentința. Deși a fost condamnat, Vornicescu a fost eliberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.

Au fost respinși Ion Chirtoacă, care a examinat dosarul penal privind tentativa de asasinat împotriva lui Vladimir Plahotniuc, și Victoria Sanduța, care anterior a ieșit de mai multe ori în fața presei și a criticat sistemul judecătoresc, dar și alți judecători, care au înregistrat pe parcursul activității mai multe abateri judiciare și au fost sancționați disciplinar.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie