Flota rusă în Marea Baltică a început manevre navale pentru a studia capacităţile NATO în această regiune
Externe 13 mai 2022, 15:33 | 743

Flota rusă în Marea Baltică a început manevre navale pentru a studia capacităţile NATO în această regiune, imediat ce Finlanda şi-a anunţat decizia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, transmite EFE. Secretarul general al NATO a salutat joi dorinţa liderilor Finlandei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică şi le-a promis un proces de aderare "fără probleme" şi "rapid". În replică, Moscova afirmă că prin renunţarea la statutul de ţară nealiniată, Finlanda ar încălca Acordul de Pace de la Paris din 1947 şi Acordul ruso-finlandez din anul 1992.

La manevrele tactice din regiunea Mării Baltice participă peste 50 de nave ale marinei ruse. "Sunt studiate diferite variante de folosire a grupurilor navale din Marea Baltică", potrivit unui comunicat difuzat de Flota rusă din Marea Baltică, citat de EFE.

Flota Mării Baltice, cu baza în porturile Baltiisk şi Kronstadt, a organizat exerciţii de tir şi în apropiere de Kaliningrad, exclavă rusă la Marea Baltică.

Finlanda şi-a anunţat joi decizia de a adera la NATO, integrare care ar putea fi oficializată la summitul aliaţilor de la Madrid din vara aceasta. Naţiunea scandinavă, la fel ca Suedia, care aspiră la rândul ei să adere la Alianţa Nord-Atlantică, are ieşire la Marea Baltică. Rusia, care are o frontieră comună de circa 1.300 de kilometri cu ţara scandinavă, a avertizat Helsinki cu măsuri "tehnico-militare" în cazul în care Finlanda îşi va duce planul la bun sfârşit şi va adera la NATO. Politicieni finlandezi cheie au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda vecină, scria joi ziarul local Iltalehti, cutat de Reuters. Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul şi Reuters nu a putut verifica independent informaţia.

Majoritatea gazului utilizat în Finlanda vine din Rusia, dar gazul reprezintă doar circa 5% din consumul energetic anual al ţării. Pe 5 mai, guvernul finlandez a anunţat că este pregătit pentru posibilitatea ca vecinul său estic să oprească furnizarea de gaz la sfârşitul lui mai drept răspuns la refuzul Finlandei de a plăti în ruble pentru gaz. Cu conexiuni directe prin conducte cu Rusia, Finlanda, Estonia, Letonia şi Lituania se bazează mai mult pe gazul rusesc decât alte state europene, scrie reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi dorinţa liderilor Finlandei de integrare în Alianţa Nord-Atlantică şi le-a promis un proces de aderare "fără probleme" şi "rapid", relatează AFP. "Finlanda este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, o democraţie matură, un membru al Uniunii Europene şi un contributor important la securitatea euroatlantică", a subliniat Jens Stoltenberg. Preşedintele şi premierul Finlandei, Sauli Niinisto, respectiv Sanna Marin, s-au declarat joi în favoarea unei aderări "fără întârziere" a ţării lor la NATO, avansând cu paşi mari spre o candidatură care ar urma să fie anunţată duminică, scrie Agerpres.

''Rusia se va vedea obligată să adopte măsuri de răspuns atât tehnico-militare, cât şi de altă natură pentru a contracara ameninţările care au apărut pentru securitatea sa naţională'', menţionează Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

''La Helsinki ar trebui să se ţină cont de responsabilitatea şi consecinţele unui asemenea pas. Intrarea Finlandei în NATO va dăuna grav relaţiilor bilaterale şi menţinerii stabilităţii şi securităţii în regiunea de nord a Europei'', indică Ministerul rus de externe.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie