Susţinătorii lui Alexei Navalnîi au fost chemaţi la un nou protest, în centrul Moscovei, la Lubyanka
Externe 27 ianuarie 2021, 15:50 | 813

Opoziția rusă pregătește noi manifestații stradale. Susţinătorii lui Alexei Navalnîi au fost chemaţi să vină duminică în faţa cartierului general al Serviciului Federal de Securitate, fost KGB, din Piaţa Lubianka, pentru a cere eliberarea opozantului. Aflat în arest preventiv, Navalnîi urmează să compară la 2 februarie în faţa instanţei. O aliată a lui Navalnîi, Liubov Sobol, afirmă că actuala mişcare de contestare va continua, pentru că ”ruşii nu au din nefericire alt instrument pentru a-şi cere drepturile".

Opoziţia rusă se reuneşte cu regularitate în faţa clădirii din Lubianka, în care funcţiona o închisoare în perioada sovietică, - un simbol al terorii staliniste - unde serviciile secrete comuniste au torturat şi executat mii de persoane. Mai recent, Alexei Navalnîi a acuzat FSB că se află în spatele otrăvirii sale la sfârşitul lunii august cu agent neurotoxic Noviciok, la ordinul lui Vladimir Putin. Aceste acuzaţii au fost respinse de Kremlin. "FSB, autorii otrăvirii sunt la Lubianka. Iar în Piaţa Staraia - administraţia prezidenţială, care decide dacă Navalnîi trebuie închis sau eliberat. Iată pentru ce ne adresăm lor", a declarat marţi pentru AFP Leonid Volkov, unul din principalii consilieri ai lui Navalnîi.

Pentru a obţine eliberarea opozantului, mii de persoane au manifestat sâmbătă în toată Rusia, în special în oraşe unde mobilizarea de obicei este redusă.

Încurajată de acest succes, mişcarea lui Navalnîi a lansat un nou apel la manifestaţii pentru ziua de 31 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat la rândul său că protestatarii au încălcat legea participând la aceste manifestaţii neautorizate. Potrivit evidenţei organizaţiei neguvernamentale OVD-Info, aproape 3.900 de protestatari au fost arestaţi sâmbătă, şi 15 dosare penale, cu posibile pedepse grele, au fost deschise. Pe fondul acestor proteste, echipa lui Navalnîi a publicat săptămâna trecută o anchetă anticorupţie răsunătoare despre un somptuos palat care ar fi fost construit pentru preşedintele Putin, ceea ce acesta a negat luni. După o convalescenţă de cinci luni în Germania, opozantul s-a întors la 17 ianuarie în Rusia, unde a fost imediat arestat chiar la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo în cadrul uneia dintre numeroasele proceduri judiciare care îl vizează.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie