Afacere rurală cu miros de levănțică
Făcut acasă 17 septembrie 2021, 20:11 | 1698

O afacere profitabilă, este cea, în care s-a depus suflet! Așa cred niște gospodari din satul Vălcineț, care și-au unit forțele și muncesc cu sârguință în apropiere de Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului”. De la câmpurile pline de culoare și aromă până la uleiul esențial de levănțică este o cale lungă și anevoioasă. Dar efortul merită, recunosc proprietarii. Vă invităm să aflați povestea familiei Tănase.

VICTORIA TĂNASE, producător: "Noi avem o afacere cu lavandă, o afacere de familie. Suntem șase, șase verișori. Dacă înmulțim la 2, cu soți și cu soții se primesc 12. Toți știm că unde-s mulți puterea crește. Fiecare din noi și-a găsit locul potrivit în dezvoltarea afacerii, nișa. În măsura posibilităților și capacităților sale, fiecare contribuim în felul nostru. Majoritatea din noi are un job de bază pentru a ne întreține familia, restul dezvoltă afacerea noastră de familie."

VICTORIA TĂNASE, producător: "Avem afacerea de patru ani și am înțeles de fapt că acum dansăm o horă, ținem pasul și simțim ritmul. Suntem o familie. Afacerea noastră, plantația de levănțică, este pe podișul satului Vălcineț, raionul Călărași, în apropierea Rezervației Naturale „Plaiul Fagului”. Un sat cu oameni frumoși care ne-au primit cu brațele deschise."

Victoria Tănase spune că familia sa a analizat mult până a trage concluzia că levănțica e cea mai bună alegere.

VICTORIA TĂNASE, producător: "Am decis să cultivăm levănțică pentru că este o plantă multianuală, una foarte rezistentă și bineînțeles datorită uleiului său esențial care este folosit în mai multe domenii: parfumerie, cosmetică, industria chimică, în fabricarea detergenților, lumânărilor și bineînțeles în industria farmaceutică."

De la câmpurile pline de culoare și aromă până a ajunge la uleiul esențial de levănțică este o cale lungă și anevoioasă:

VICTORIA TĂNASE, producător: "Noi avem 60 de hectare, floarea o recoltăm și apoi o ducem la fabrica de distilerie care se află în Anenii Noi, în Socoleni și o distilăm acolo obținând ulei de lavandă."

La Vălcineț, producătorii au ridicat câteva sere, iar aici au început a crește material săditor. Anul acesta, producătorii vor comercializa butașii de lavandă:

VICTORIA TĂNASE, producător: "Materialul săditor, îl vedeți aici, este material săditor crescut de noi în serele proprii. Noi creștem material săditor după o metodă progresivă, o metodă olandeză, în palete alviolare, în sere. Această metodă are mai multe avantaje, primul este că sădim butașul cu un sistem radicular bine dezvoltat. Butașul se prinde bine în sol deschis înainte de a intra în stare de repaus."

Opinia ta contează. Comentează!