EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Samuel Paty a devenit vineri chipul Republicii, al voinței noastre de a combate terorismul, a distruge islamismul, de a trăi într-o societate liberă. Vom continua să predăm, vom continua lupta pentru libertate. Nu vom renunța la dreptul de a face caricaturi.Pentru că în Franța, lumina pe care o dă învățătorul nu se va stinge."

Pentru Emmanuel Macron, Samuel Paty „întruchipa Republica care renaşte în fiecare zi în sălile de clasă, libertatea care se transmite şi se perpetuează în şcoli”.

Samuel Paty, profesor de istorie-geografie, a fost decapitat vineri din cauză că le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed din săptămânalul satiric Charlie Hebdo.Autorul crimei care a provocat un val de indignare în Franţa este Abdoullakh Anzorov, în vârstă de 18 ani, născut în Rusia, de origine cecenă, stabilit în Franţa de 12 ani ca refugiat, împreună cu familia; el a fost ucis de poliţiştii cu care s-a confruntat după atentat.

Autorităţile franceze continuă o ofensivă generală împotriva persoanelor şi structurilor suspectate de legături cu islamismul radical. Marţi seara, Macron a dat asigurări că aceste acţiuni se vor intensifica şi a promis că nu vor urma 'noi declaraţii', ci 'fapte'.

Tatăl unei eleve şi militantul islamist Abdelhakim Sefrioui au fost inculpaţi miercuri pentru "complicitate la asasinat terorist" în ancheta asupra morţii profesorului Samuel Paty, a anunţat Parchetul naţional antiterorist din Franţa, citat de AFP.