Americanii se prezintă la urne pentru a-şi alege preşedintele, după o campanie acerbă şi divizantă
Externe 3 noiembrie 2020, 17:36 | 1171

Americanii se prezintă marţi la urne pentru a-şi alege preşedintele, după o campanie acerbă şi divizantă. Pentru președinția Statelor Unite luptă actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, și democratul Joe Biden.

Tot marţi, americanii vor mai decide ce partid va controla Congresul în următorii doi ani.

Alegătorii din Dixville Notch, un cătun cu doisprezece locuitori din nord-estul Statelor Unite, au dat startul simbolic alegerilor prezidenţiale în noaptea de luni spre marţi. Acest sat pierdut în pădurile din New Hampshire, lângă graniţa canadiană, a continuat o tradiţie stabilită din 1960, care i-a adus titlul de "First in the Nation" (Primul din ţară).

Votul pune capăt unei campanii dominate de pandemia COVID-19, care a ucis peste 231.000 de persoane în Statele Unite şi a aruncat în şomaj milioane, şi zguduite de proteste la nivel naţional faţă de injustiţia rasială împotriva afro-americanilor.

Joe Biden, care a prezentat scrutinul drept un referendum în ce priveşte modul în care Donald Trump a gestionat pandemia, a promis eforturi substanţiale pentru combatarea crizei de sănătate, repararea economiei şi reducerea divizării politice în America. Joe Biden, 77 de ani, încearcă să câştige preşedinţia după o carieră politică întinsă pe cinci decenii, dintre care opt ca vicepreşedinte al democratului Barack Obama. Biden a mai avut două tentative eşuate de a deveni candidatul democraţilor la Casa Albă în 1988 şi 2008.

Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, vrea să câştige încă patru ani la Casa Albă după un prim mandat tumultuos, marcat de criza coronavirusului.

Mai mult de 98 milioane de voturi au fost deja exprimate, fie prin corespondenţă, fie în persoană până luni seara. Cei doi candidaţi s-au concentrat pe un număr de circa 12 state cele mai disputate, aproape toate câştigate de Trump în 2016.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie