Alexei Navalnâi este în proces de recuperare după otrăvirea cu „Noviciok”
Externe 10 septembrie 2020, 19:47 | 1002

Alexei Navalnâi se simte mai bine, vorbește şi, cel mai probabil, îşi poate aminti detalii despre leşinul său. ”Declaraţiile sale ar putea fi periculoase pentru oamenii din spatele atacului”, scrie publicația germană Der Spiegel. În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnâi, Kira Yarmâș, scrie pe Twitter că Der Spiegel a dat o informație exagerată, cu multe neclarități.

Deși noutățile sunt promițătoare în ceea ce privește starea de sănătate a opozantului rus, suporterii săi organizează în continuare proteste în fața Kremlinului, care a ignorat tentativa de omor a lui Alexei Navalnâi.

Alexei Navalnâi a ajuns în pragul morții în timp ce se afla la bordului unui zbor deasupra Siberiei, pe 20 august. Imagini surprinse îl arată cum strigă de agonie și durere, în avion.

Medicii ruși care l-au examinat la sol imediat după aterizare au declarat că nu au găsit nicio urmă de agent neurotoxic în organismul său. Pe de altă parte, medicii nemți au confirmat că politicianul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, folosit în Războiul Rece. Este aceeași otravă folosită la tentativa de omor a ofițerului Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018.

Vil Mirzayanov a lucrat la agentul neurotoxic în perioada sovietică, dar a anunțat despre existența acestei substanțe mult mai târziu. El a declarat că cei care au încercat să-l omoare pe Navalnâi au găsit o metodă de a infiltra substanța în hainele politicianului.

Germania a cerut Rusiei explicaţii în legătură cu acest caz, deşi Moscova neagă orice implicare.

Otrăvirea lui Navalnâi a fost probabil orchestrată de "înalţi oficiali" din guvernul rus, a declarat miercuri secretarul de stat, Mike Pompeo, crescând presiunea internaţională asupra Moscovei, relatează AFP. El a reafirmat că Washingtonul şi aliaţii săi europeni vor cu toţii ca Rusia să-i "tragă la răspundere pe cei responsabili". Americanii vor încerca să-i identifice pe cei vinovaţi, a declarat Mike Pompeo. Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia intenţionează să clarifice ce s-a întâmplat, va crea o comisie de anchetă şi că este pregătit să colaboreze cu autorităţile germane.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie